Setién: “Nem takarhatjuk el mindig a szánkat”

Újabb hét, újabb probléma a Barcelona háza táján. Ezúttal a katalánok másodedzője, Eder Sarabia volt túlságosan vehemens a kispadon a Real Madrid elleni múlt hétvégi rangadón. Ezzel kapcsolatosan készített a vezetőedzővel, Quique Setiénnel interjút a katalán ‘El Periódico’.

Mit gondol a történtekről? [Eder Sarabia kiborulása – a szerk.]

“Nagyon megérintett. Az első dolog, amire gondoltam az az, hogy milyen fényt vet ez a klubra. Mindig ügyelnünk kell arra, hogy a klubról tiszta képet fessünk. Mélyen érintett a dolog, nagyon ügyelek az ilyenekre.”

“Ugyanakkor az is igaz, hogy meg kell értenünk az embereket, akiknek lehetnek rossz pillanataik is. Nem vagyunk egyformák. Megpróbáljuk orvosolni ezt a problémát, mivel már volt példa erre korábban is. Ugyan egyre elterjedtebb ez a fajta stílus, de mi nem szeretnénk, ha itt is ez történne.”

“Nem mentség az, hogy minden kispadon láthatunk hasonlót. A probléma Eder-é, amit meg kell oldalunk. Még fiatal, heves, lobbanékony, aki tele van energiával, ami egyébként rengeteg dologban segítség.”

“A kispadon ugyanakkor mi képviseljük a klubot és az értékeket, így muszáj visszafognunk magunkat. Igaz, hogy ez egy olyan pillanat, ami egy meccsen bármikor megtörténhet, ahol az ember rendkívül ideges és feszült, de meg kell próbálnunk uralkodni magunkon.”

Beszélt vele? Amennyiben igen, mit mondott neki? 

“Természetesen megbeszéltük. Ő is pontosan ugyanannyira aggódik a csapat miatt. Nem érdeke neki sem ez a helyzet. Ez egy olyan tényező, amiben fejlődnie kell. Megpróbálunk úrrá lenni a helyzeten, ő pedig dolgozik mindezen.”

“Már elnézést kértünk. Különösen számomra fontos ez, hiszen összességében én vagyok az edző, a felelősség leginkább engem terhel. Kontrollálnom kell ezeket a helyzeteket.”

Kitől kértek elnézést? A játékosoktól? A klubtól?

“Mindenkitől.. Nem tanúsíthatunk ilyen viselkedést, van ugyanis más mód arra, hogy kifejezzük mindezt.”

“Kényelmetlenül érzi magát az ember az ilyen helyzetekben. Követünk el hibákat, amikből próbálunk tanulni és legközelebb nem elkövetni. Igyekszünk kezelni ezt a szituációt.”

Idegesíti, hogy ez így nyilvánosságra került?

“Igen, kicsit idegesítő, hogy az újságok címlapjain vagyunk, új dimenziója ez az újságírásnak. Frusztráló. A közvetítésben már ránk állítanak egy kamerát és folyamatosan követnek minket a padon. Ezt meg kéne szüntetni.”

Véget kell ennek vetni, elvégre nem beszélhetsz egész nap úgy, hogy a szád elé teszed a kezed. Nem akarom magamra erőltetni azt, hogy befogom a számat. Szomorú, hogy ezek a dolgok megtörténhetnek.

Nem ez az első alkalom…

“Nem, történt már ilyen velünk korábban is. A Betis-nél, a Las Palmasnál és még sok más helyen…”

“Nyilván most egy sokkal nagyobb klubnál vagyunk, ahol a rivaldafény is sokszorosa az eddigi állomáshelyeinknek. Többször is megpróbálnak minket megzavarni, nem adhatunk nekik ilyen adut a kezükbe.”

Ez egy tanulságos eset volt Sarabiának.

“Természetesen, így van. Mi azonban már figyelmeztettük erre. Tudtuk, hogy ez megtörténhet vele. Vállaljuk a felelősséget. Elnézést kell kérnem. Azt akarom, hogy ilyen viselkedés ne forduljon elő a kispadomnál.”

“Kritizáljanak azért, amiért rosszul cseréltem, amiért rossz taktikával küldtem fel a csapatot a pályára, amiért rosszul állítottam össze a kezdőt, vagy mert pusztán vereséget szenvedtünk, rossz játékkal.. ezeket az érveket elfogadom, elfogadok mindent. A viselkedésünknek azonban elfogadhatónak kell maradnia.”

“Egy olyan nagy klubot képviselek, mint az FC Barcelona, muszáj a legprofibban viselkednem.”

Figyelmezették önöket? 

“Vannak olyan emberek [a médiában – a szerk.], akik mindezt élvezik. Ezért különösen óvatosnak kell lennünk. Nem szoktam még hozzá, hogy minden egyes mondatomnál el kell takarnom a számat, nem tudom megtenni.”