Piqué: “Okkal maradnak távol legendáink a klubtól”

Az elmúlt évek romló eredményeiről, a Bayern München ellen elszenvedett pofonról, Leo Messi nyári kálváriájáról és természetesen a klubvezetés ténykedéséről is beszélt a Barcelona legendás védője, Gerard Piqué a katalán hírlapnak, a ‘La Vanguardiának’. 

Hogy érzed magad, miért vagy ennyire csendes az utóbbi időben? 

“Jól érzem magam. Az előző szezon vége drámaira sikeredett, időre volt szükségünk ahhoz, hogy megemésszük ezt. A nyaralásom alatt igyekeztem újra felépíteni magamat, az újrakezdésről szólt ez a vakációm.”

Mit gondolsz Koeman-ról?

“Nagyon jók az érzéseim vele kapcsolatban, már csak azért is, mert meglehetősen nyíltan beszél velünk, a munkakövetelménye is jóval nagyobb, mint ahhoz az elmúlt évekhez hozzászoktunk. Jól kezdtük a szezont, váratlanul ért minket a Getafe elleni vereség. Meglátjuk, mi történik az El Clásicón.”

Továbbra is azt gondolod, amit mondtál a lisszaboni vereséget követően?

“Amikor egy ehhez hasonló vereséget szenved el egy csapat, az a klub történelemkönyvében örökké ott marad. A vezetőknek döntést kellett hozniuk, hiszen látható volt, azon az úton, amelyen haladtunk nem megfelelő. Veszthetsz mérkőzéseket, de nem így. Amit mondtam ott, továbbra is szilárdan tartom.”

Tényleg elgondolkodtál azon, hogy elhagyod a Barcelonát?

“Amennyiben az elnökség és az új edző azt közölték volna, hogy már nem számolnak velem, úgy nem lett volna problémám a távozással. A Barcelona számomra mindenek felett áll, a nyilatkozatom során pedig mindez kijött belőlem. Továbbra is gondolkodom ezen.”

Mondhatjuk, hogy az átigazolási időszakban elvégzett változtatások gyakorlatilag minden területet érintettek. Gondoltál volna erre akkor?

“Sok-sok dolgon kellett változtatni a klub korül. Talán van abban valami, hogy nem egyszerre kellett volna ezeket meglépni, de meg kell jegyezzem, mindannyian másképp gondolkodunk.”

Mit gondolsz, mikor fordultak rosszra a dolgok?

“A csúcson voltunk 2015-ben, amikor tripláztunk, onnantól kezdve azonban zuhanni kezdtünk ahelyett, hogy jobbak lettünk volna. A 8-2-es vereség alkalmával pedig elértük a mélypontot, mindannyiunknak magunkba kellett nézni és rájönni, komoly változásokra van szükség, el kellett gondolkodnunk azon, mi a legjobb a klubnak. Alázattal kellett a helyzethez állnunk, rájőve, hogy senki nem örök.”

Hibának véled Valverde szezon közbeni menesztését?

“Soha nem tudjuk meg, mi lett volna vele a szezon vége, de én szerintem két megnyert bajnoki cím után, listavezetőként kirúgni egy edzőt a szezon közepén, nekem ez a sportszakmai terv nem tűnik túl koherensnek. Nem látom benne a logikát.”

Dehát a csapatkapitányok is szerepet vállaltak ebben a döntésben…

“Amikor ezzel kapcsolatban találkozóra hívott minket az elnökség, mi mindösszesen annyit válaszoltunk nekik: “Uraim, ezt a döntést önöknek kell meghozni.”

Mit gondolsz a játékosok hatalmáról? Nem tartod túl soknak?

“Soknak gondolom, igen. Ugyanakkor, amikor egy klub jól működik, egészséges légkör uralkodik ott, akkor a hierarchikus viszonyok is jobban meghatározhatóak. Az elnöknek a klub élén, az edzőnek pedig az öltöző felett kell állnia. Amikor ezek felborulnak, annak egyszerű az üzenete: a klub nem működik jól. Amikor a játékosoknak túl nagy a hatalma egy ponton, az azért van, mert valaki nem szeretné ezt gyakorolni.”

Mi történt akkor pontosan? 

“Többről szól ez annál, mint amit mi látunk vagy mint, amiről mi tudunk. Közvetlenül azt megelőzően szóltak nekünk a döntésükről, mielőtt az megtörtént volna.”

Milyen a kapcsolatod Bartomeuval?

“Nem akarok senkivel rosszban lenni, de voltak idők, amikor vele rossz kapcsolatot ápoltam…”

Tudnál mondani egy esetet?

(hosszú csend..) “A közösségi médiával kapcsolatos botrány. Mint Barcelona-játékos, azt látni, hogy a saját klubod arra költ pénzt, hogy nem csak legendákat, hanem jelenleg is aktív, a klubnál dolgozó játékosokat kritizáljon, akkor az számomra felháborítóan hat.. Magyarázatot kértem az elnöktől, amire ő azt mondta nekem: “Gerard, nem tudom..” Én pedig ezt el is hittem neki. Ugyanakkor azt látni, hogy a felelős személy még mindig a klubnál dolgozik…”

Jaume Masferrer…

“Pontosan. Ez pedig nagyon fájt nekem. Azért mondom itt, mert az elnöknek is ugyanezt elmondtam már. Fájdalmas? Igen. Tehetek ellene bármit is? Nem. Az elnökkel való kapcsolatom lehet szívélyes, de bizonyos dolgok megmaradnak.”

Ez a törés ugyanakkor nem gátolt meg téged abban, hogy szerződést hosszabbíts a klubbal. Ez nem összeegyeztethetlen?

“Nem, nagyon egyszerű az egész. A klub tájékoztatott minket, hogy komoly anyagi gondban van a koronavírus miatti folyamatos bevételkiesés miatt, én pedig, mint azt korábban már mondtam, a Barcelonát részesítem előnyben, bármiről is legyen szó. A Barçától kaptam mindenemet, én pedig ezt viszonozni is akarom. Azt mondták nekem, amiről az idén lemondok, azt megkapom a jövőben.”

A következő elnökségnek nem kell majd túl nagy hitellel számolnia?

“Szerintem ezzel segítünk a klubnak. Elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hitellel kell szembenéznie a klubvezetésnek, de a jobb jövőért nekünk így kellett cselekednünk.”

Egyszerre írtál alá új szerződést és burofaxot is, melyben visszautasítod a tárgyalásokat az elnökséggel..

“Különböző helyzetekről beszélünk. Elfogadhatod a klub neked tett javaslatát. Másik dolog az, hogy az elnökség valamit ránk akar erőszakolni egyoldalúan úgy, ahogyan azt tették. Nos, attól maximálisan elhatárolódom. A klub nagyon rossz útját választotta a fizetéscsökkentésről való tárgyalásnak.”

A formájával van gondod?

“Akkor kezdték el ezt az akciójukat, amikor csomó játékos a válogatottnál végezte a munkáját.. másfelől egy kalap alá vesznek minket a klubnál dolgozókkal.”

A burofax pedig megérkezett ezek után…

“Mint az egyik kaptány, a csapatnak az érdekeit kell védenem, így azt a döntést hoztam, hogy aláírom ezt. Össze kell tartanunk a csapattal.”

Voltak feszülségek az öltözőn belül ezzel kapcsolatban? Elvégre ez bármilyen közegben előfordulhat, ahol csökkenteni akarják a béreket…

“A négy csapatkapitány nagyon közel áll egymáshoz, így mindannyian aláírtuk a két burofaxot. Több találkozót is összehívtunk a csapattal, ahol elmagyaráztuk nekik a lényeget, mindannyian belementek ebbe.”

A pályán mi a helyzet?

“Több fiatal játékosunk is van, mellettük néhány idősebb, de jó kapcsolatot ápounk egymással. Jó az öltözői légkör.”

Ott van a bizalmatlansági indítvány is.. Mire számítasz?

“A véleményem az, hogy a klub jobban életben van, mint eddig bármikor. Összegyűjteni több mint húszezer aláírást a jelenlegi helyzetben… egészen elképesztő számomra. Az, hogy sokan a koronavírus alatti helyzetben is lázadnak és lépéseket tesznek az számomra az mutatja, hogy a klub nem alszik.”

Mikor tartanád megfelelőnek a szavazást?

“Nem vagyok ebben benne annyira. Talán most vagy márciusban. Valami olyanhoz tartozunk, ami nagyon is életben van, ezt mutatja az a tény is, mennyi embert tudtak mozgósítani az aláírások gyűjtése alatt.”

Elmennél aláírni a referendumot?

“Jogomban áll hozzá, mivel pártolót tagja vagyok a klubnak.”

Ez nem válasz a kérdésemre…

(nevet) “A szavazás bizalmas dolog.”

Lépjünk tovább a pályára. Van okunk arra, hogy illúziókat kergessünk?

“Alázattal kell hozzáállnunk az egészhez. El kell ismernünk, hogy jelenleg vannak nálunk jobb csapatok Európában. Sok új arcunk van, akikkel a csapat harcosabbá válhat. Látom és érzem azt, hogy valamit máshogyan csinálunk az utóbbi időben.”

Úgy játszol, ahogyan edzel, mondja Koeman. Keveset dolgoztatok korábban?

“Önkritikusnak kell lenned. Amikor úgy kapsz ki egy csapattól, mint mi a Bayern Münchentől, az egyet jelent: elhanyagoltad a munkádat. Ez nem egyik napról a másikra történik.”

El tudod képzelni Messit egy másik csapat mezében? Üzentél neki valamit?

“Nem nagyon beszéltem vele azokban az időben, mivel úgy gondolom, ez egy személyes dolog, az ő döntése. Egyre emlékszem: “Leo, ez az egy év, utána új emberek jönnek a klubhoz..” 

Hogyan fogadtad ezt a történetet?

“Leo a klubhoz való lojalitása és tettei miatt kiérdemelte azt, hogy saját maga dönthessen a sorsáról.. Amennyiben én ültem volna az elnöki székben, teljesen máshogyan csináltam volna ezt.”

Milyen értelemben?

“Egy játékos, aki tizenhat évet töltött a klubnál, miközben oly sokat adott is közben, mint ő.. nos, egészen egyszerűen kötelességed egyezségre jutnod vele. Nem állhatnak az érdekeitek ennyire távol egymástól.”

Jó döntés volt részéről a burofax?

“Én inkább azt kérdezném magamtól: hogyan lehetséges az, hogy a klubtörténelem legjobb játékosa, akinek a játékát olyan szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk.. egyszer csak feláll és elküld egy burofaxot, mondván nem érzi azt, hogy bárki is meghallgatná? Egyszerűen sokkoló. Mi történik itt? Leo mindent megérdemel. Az új stadiont róla kéne elnevezni.. Meg kell becsülnünk az értékeinket, nem pedig tiszteletlenül viseltetni irányukba. Felidegesít az egész egyszerűen.”

Tényleg ez történik?

“Meglep, hogy olyan legendák, mint Pep, Puyi, Xavi vagy Valdés nincsenek a klubnál. Ez azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk. Az ilyen embereket mindig a klubnál kell tartani, hiszen részük a történelmünknek.. szerepet játszottak abban, hogy azok vagyunk, akik. Nekik itt a helyük.”

Messi még mindig itt van azonban. Hogyan látod őt?

“Jól érzi magát szerintem. Izgatott és ki akarja venni a részét a csapatmunkából. Leo a csapat számára példakép, követnünk kell őt. Ha ő jól érzi magát, akkor nyugodtak lehetünk.”

Milyen érzésekkel várod a szombati Klasszikust?

“Mérsékelt optimizmussal.”