Messi: “Az elnök nem tartotta magát a szavához”

Napok óta a sajtó középpontjában állt a Barcelona argentin klasszisának, Lionel Messinek a jövője. A játékos menni szeretett volna, ám a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu többszöri kérés ellenére sem engedett. Messi a ‘Goal’ interetes oldalnak adott hosszú, exkluzív interjút, melyben olyan dolgokról is beszél, amiről eddig senki.

“Amikor elmondtam a távozási szándékomat a feleségemnek és a gyermekeimnek, nos, drámai pillanat volt. Az egész család könnyek között tört ki, a gyermekeim nem akarták elhagyni Barcelonát, nem akartak másik iskolába menni. Én azonban nyerni akartam továbbra is, szerettem volna a legmagasabb szinten maradni, trófeákat nyerni, versenyezni a Bajnokok Ligája-sikerért. Nyerhetsz vagy veszthetsz, de versenyképesnek kell maradnod.”

“A Barcelona nem elég versenyképes, ezt bizonyította a római, a liverpooli és a lisszaboni mérkőzés is. Mindezek is szerepet játszottak természetesen a döntésemben. Közöltem a klubbal, beleértve az elnököt is, hogy szeretnék távozni. Minden évben megnyugtattak, hogy dönthetek a sorsomról. Úgy éreztem itt az idő a továbblépésre.”

“Úgy éreztem, hogy a klubnak több fiatal játékosra van szüksége, az én időm pedig lejárt Barcelonában. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam azok után, hogy elmondtam, itt szeretném befejezni a pályafutásomat. Nehéz szezon volt, sokat szenvedtem az edzéseken, a mérkőzéseken, az öltözőben. Minden nagyon komplikált lett, ezek után döntöttem úgy, hogy új kihívások után nézek.”

“Nem csak a Bayern München elleni komoly vereség miatt döntöttem így, a döntésemet már hosszú ideje fontolgattam. Régóta beszéltem már az elnöknek a távozással kapcsolatos gondolataimról, az egész év során. Úgy éreztem eljött az idő, hogy új célokért küzdjek, változtassak a karrieremen. Mindig azzal rázott le, hogy majd beszélünk, de nem most.”

“Néhány napja elküldtem neki a burofaxot, amivel hivatalos kérelmemet nyújtottam be felé, távozni szerettem volna, ingyen, mivel az opciós évemmel nem kívántam már élni. Nem volt támadás a klub irányába, egyszerűen döntöttem a sorsom felől és szerettem volna hivatalos úton eljuttatni ezt az elnökség felé is. Ha nem ebben a formában küldöm, akkor semmi nem történt volna.”

“Azt mondták nekem, hogy nem közöltem velük a szándékomat június 10. előtt, én ugyanakkor azt ismételgettem nekik, hogy a bajnokság és a Bajnokok Ligája közepén voltunk, nem volt megfelelő az időpont erre. Az elnök mindig a következőt mondta nekem: ‘amikor vége a szezonnak, akkor dönthetsz a sorsod felől’, soha nem szabott meg dátumot, én pedig hivatalossá akartam tenni a kérésemet, nem akartam ezzel harcolni a klub ellen. És ez az, amiért maradnom kellett. Az elnök közölte velem, hogy csak 700 millió euróért mehetek, ez pedig bármelyik klub számára teljesíthetetlen követelés.”

“Természetesen nehéz volt meghoznom a döntésemet. Nem csak a Bayern elleni vereség vezetett ide, hanem sok más dolog. Mindig azt mondtam, hogy itt szeretnék maradni, itt akarom befejezni, ugynakkor azt is mondtam, hogy szeretnék egy győztes projekt része lenni, kupákat nyerni a klubbal. A szomorú igazság pedig az, hogy már hosszú ideje nincs egy megfelelő sportszakmai terv a klubnál, a keletkezett lyukakat foltozgatják, trükközgetnek. Mint mondtam korábban is, a családom és a klub jövőjét nézem elsődlegesen.”

“Lett volt egy másik lehetőség, de ahhoz a bíróságig kellett volna mennem, én pedig soha nem tennék ilyet a Barcelona ellen, az ellen a klub ellen, amit szeretek, ami oly sokat adott nekem, mióta megérkeztem ide. Ez a klub élete klubja, szinte az egész eddigi életemet itt éltem le. A Barça adott mindent, én pedig próbáltam visszafizetni ezt, ahogyan csak tudom. Nem mehetek a Barcelona ellen a bíróságra.”

“Mateo még nagyon pici, nem érti még azt, milyen elmenni máshova, ahol új életet kell kezdeni. Thiago már idősebb, hallotta a hírt a televízióban és meg is kérdezett engem erről. Nem akartam, hogy megtudjon bármit is arról még, mi folyik itt, hogy új iskolába kell menjen, hogy a barátait nem láthatja sokáig ismét. Sírva kért engem arra, hogy ne tegyem ezt, én pedig csak ismételgettem neki, hogy nagyon nehéz döntés, higgye el. Tudom, hiszen nekem is meg kellett hoznom ezt a döntést gyerekkoromban.”

“Szeretem Barcelonát, nem találhatnék jobb helyet ennél. Ugyanakkor továbbra is megvan jogom dönteni a sorsomról. Új gólok és kihívások után kell néznem. Holnap pedig visszatérek, mivel itt vagyok Barcelonában, ahol megvan mindenem. Nekem és a klubnak is szüksége van arra, hogy az útjaink különváljanak. Ugyanakkor a gyermekeim itt születtek, sok minden köti őket ide. A feleségem minden fájdalma ellenére támogatott és kiállt mellettem.”

“A Barcelonában fogom folytatni, a hozzáállásom pedig nem fog megváltozni, bármennyire is szerettem volna távozni. Mindig nyerni akartam, versenyképes szerettem volna maradni, nem szerettem soha veszíteni. Mindig azt kerestem mi a legjobb a klub, az öltöző és saját magam számára.”

“Elmondtam, hogy nincs meg a kellő erőnk ahhoz, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Nem tudom mi fog történni a következő szezonban. Új edzőnk lett, akinek új ötletei vannak. Ez jó hír, ugyanakkor meg kell néznünk, hogyan reagál a csapat ezekre az ötletekre, versenyképessé tesznek-e majd ezek minket. Én mindenesetre azt garantálhatom, hogy a legjobbamat fogom nyújtani.”

“Nem éreztem magam egyedül. A barátaim és a családom mindig mellettem álltak. Ez elég erőt adott nekem. Ugyanakkor fájtak azok a hangok, amiket hallottam bizonyos emberektől, újságíróktól, akik megkérdőjelezték elkötelezettségemet a Barcelona iránt, és olyan dolgokat vágtak a fejemhez, amit szerintem nem érdemeltem meg. Ezek a dolgok segítettek megismerni bizonyos emberek valódi arcát.”

“A futball világa már csak ilyen, nehéz, rengeteg ember hazudik. Ezek a dolgok segítettek felismerni, kik azok, akiknek a támogatása nem őszinte. Nagyon fájt, mikor megkérdőjelezték a klub iránt érzett szeretetemet. Nem számít, hogy megyek vagy maradok, a Barcelonát örökké szeretni fogom.”

“Fájtak a rólam írt hamis híresztelések. Az sem esett túlságosan jól, amikor azt mondták, el kellene gondolkodnom azon, hogy bíróságra vigyem az ügyet, részesítsem magam előnyben. Ismételni tudom magamat, soha nem akartam ilyet tenni. Távozni szerettem volna, mert megvolt rá a jogom, nem csak bementem a klubhoz és közöltem velük, hogy távozom, ennyi. Távoztam volna, ez pedig sokba került nekem.”

“Menni akartam, mert boldog akartam lenni pályafutásom legvégén. A Barcelonánál azonban az utóbbi időben már nem voltam kifejezetten boldog. Mindig a klubot helyeztem mindenek fölé. Számtalanszor elhagyhattam volna a Barcelonát. Minden nyáron több pénzért továbbállhattam volna. Folyamatosan azt ismételgettem, hogy ez a klub az otthonom, ezt is éreztem. Nehéz volt rádöbbennem arra, hogy valahol máshol jobban érezném jelenleg magamat. Úgy éreztem új közegre van szükségem.”

“Természetesen a legjobbamat fogom hozni, küzdeni fogunk a célokért, amiket remélhetőleg azoknak az embereknek ajánlhatok majd, akik kiállítak mellettem a nehéz időkben is. Nehéz évem volt, de képmutatónak érzem magam ezt mondani, hiszen akkor mit mondjanak azok, akik megszenvedik/megszenvedték a koronavírus okozta nehézségeket?”

“Remélhetőleg a legjobbammal győzelemhez tudom segíteni a csapatot, ezt pedig azoknak az embereknek, barátaimnak, családtagjaimnak ajánlhatom, akik kitartottak mellettem ezekben az időbek is. A jó teljesítményemmel próbálom segíteni majd azokat is, akik szenvednek a vírus miatt, hiszem, hogy együtt felülemelkedhetünk ezen és visszatérhet minden a régi kerékvágásba.” 

Forrás: goal.com