Iniesta: “Ez a szünet segít a pályafutásom meghosszabbításában”

A Barcelona legendás középpályásával, Andrés Iniestával készített a madridi ‘Marca’ exkluzív, hosszú interjút, melyben természetesen szóba került többek között a koronavírus és a hamarosan megjelenő dokumentumfilme is.

Hogyan kezeli a koronavírus-járvány miatti helyzetet?

“Az elmúlt hetek nem csak játékosként, hanem emberként is meglehetősen furcsák voltak. Remélem, hogy minél hamarabb visszatér minden a normális kerékvágásba.”

Hamarosan megjelenik önről egy film a Rakuten TV-n, honnan jött az ötlet? Elégedett az eredménnyel?

“Igen, természetesen, ha nem lennék vele elégedett, meg sem jelenhetne (nevet). Viccet félretéve, nagyon boldog vagyok a dolgok alakulása miatt. Rengeteg munka van a filmben, sok utazás, interjúk, a csapat nagyon jó munkát végzett. Mindig is megvoltak az ötleteim, de a könyvem megírása még több erőt adott nekem, hogy egy dokumentumfilm készítésébe fogjunk. Nagy hálával tartozom a Rakutennek.”

A Barcelona szezonját feldolgozó film rengeteg belső történésbe engedett bepillantást, van bármiféle érdekesség az Andrés-filmben? 

“Nehéz dolog újat mutatni a mai világban, hiszen, ha beírják a nevemet a Google-be, millió meg egy dolgot találhatnak ott rólam az emberek. Ettől függetlenül lehetnek benne olyan jelenetek, amik még nem teljesen világosak, esetleg egy-egy kulcskarakter más nézőpontból más megvilágításba tudja ezeket helyezni személyes vélemény által, vagy szakmai szemmel nézve.”

“Ilyen lehet például édesanyám, a feleségem, vagy Inma, a pszichológusom, akik eddig nem beszéltek, most azonban megteszik. Úgy gondoltam számomra nem okozhat a film meglepetést, hiszen ezeket én hallottam saját fülemmel, de ahogyan az egyik legjobb barátom, Marcos mondta, az ötlet az volt, hogy meglepjenek engem, ez pedig sikerült végül.”

Úgy néz ki, hogy a koronavírus véget vethet a 100 millió eurós igazolásoknak. Lehet ennek a járványnak pozitív hatása a futballra nézve? Uli Hoeness nemrég azt nyilatkozta, hogy a futball már soha nem lesz olyan, mint korábban.

“Kétségtelen tény, hogy a holnap nem ugyanolyan lesz, mint a tegnap, különösen azután, hogy globálisan és társadalmilag is milyen hatásai vannak a vírusnak. Ez az egész sok minden fog megváltoztatni. De a rosszból és a nagyon rosszból is lehet erőt meríteni, különösen társadalmilag. Az emberek máshogyan tekintenek majd egymásra, jobban észreveszik majd az igazán fontos dolgokat.”

“Mindez nem egy személyes probléma, hanem sok millió ember problémája, amelynek megoldása megerősíti az emberi értékeket, az emberek egymás iránt érzett szolidaritását. Sok mindent tanulunk majd belőle, szomorú, hogy ehhez ennyi embert kell elveszítenünk.”

A célja mindig is az volt, hogy a Barcelonában játsszon, de ez az álom rengeteg nehézséggel kezdődött.

“Nos, igen, több nehézséggel is szembe kellett néznem. Egyrészről nagyon szenvedtem, amikor a La Masiára kellett költöznöm, mert nem láthattam a családomat. Csak 12 éves voltam, nehéz volt.”

“Másrészről, amikor bekerültem az első csapatba, nehéz volt kiharcolnom a helyemet a csapatban, hiszen nem kaptam folyamatosan lehetőséget, a versengés azonban óriási volt. Ugyanakkor mindig is bíztam magamban és pontosan tudtam, hogy mit is akarok.”

Egyszer megnyert a csapattal egy ifjúsági tornát, amelynek végén Guardiola adta át a kupát önnek, majd azt mondta, sikeres lehet a jövőben.

“Akkor azt mondta nekem, hogy évekkel később a stadionban fog engem figyelni, mikor már az első csapatban fogok játszani, és igaza lett. Ráadásul még évekig az edzőm is lehetett, felejthetetlen pillanatok éltünk meg együtt a klubnál. Óriási volt ez a közös utazás. Ha igazán vicces szeretnék lenni, akkor azt mondanám: ‘az csak gyerekjáték volt!’.”

Miután a Numanciától és a Racing Santandertől is vereséget szenvedtek a Pep-éra elején, bement Guardiola irodájába, ahol azt mondta neki, hogy minden rohadtul rendben van. Miért érezte így?

“Való igaz, hogy a klub akkoriban nem a legkönnyebb időszakát élte. A helyzet nem volt rózsás, igencsak érzékeny pillanatban érkezett meg, és vette át a csapat irányítását. Az első hetek azonban fantasztikusak voltak vele, mindent átadott nekünk, amit szeretett volna.”

“Teljes volt a bizalom a csapat felé, így két gyengébb eredmény a szezon elején nyilván megrendítette mindezt, különösen igaz ez az öltözőn kívüli emberekre. Az egyetlen dolog, amit el akartam neki mondani az volt, hogy az emberek le vannak nyűgözve a mutatott játékkal, illetve biztosítottam arról, hogy a csapat maximálisan mögötte áll.”

Ernesto Valverde azt mondta a dokumentumfilmben, hogy az unokáinak is mesél majd önről. Mit gondol Ernestóról? Korainak tartja az elbocsátását?

“Sajnos a futball meglehetősen képlékeny sportág. Nem tudni, hogyan végződnek majd a dolgok, sok függ attól, hogyan végződik egy idény. Ha a csapat címeket nyer, nem akarják az emberek a távozásod, ám, ha rosszul végződik a szezon, úgy pont a fordítottja fog történni. Nyilvánvalóan nehéz döntést hozott meg a menesztésével a klub, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ők csak a Barcelonának akarnak ezzel jót.”

Mit gondol Josep Maria Bartomeu helyzetéről? Sokat gyengítettek a legutóbbi történések a pozícióján?

“Nem lesznek kétségek a következő elnökválasztás után, ahol a pártoló tagok majd eldöntik elégedettek-e azzal, ami a mandátuma alatt történt a klubnál.”

Mi történt a Barcelona játékával? Hiányzik belőle a frissesség.

“Hogy őszinte legyek, mindig is más csapatnak látom a Barcelonát, mint a többit, abban az értelemben, hogy ez a csapat mindig ugyanabban a játékstílusban játszik. Mindez néha jobban, néha rosszabbul megy, de látom mit szeretnének elérni. Talán azért lehet ez, mert kis túlzással egész életemet a klubnál éltem le, így tudom mire gondolnak a játékosok. Nem látom alárendeltnek a csapatot a többiekhez képest.”

Quique Setién képes valami hasonlót megvalósítani a pályán, mint anno Johan Cruyff, amit oly sokan szerettek?

“Nagyon világos elképzelései vannak arról, mit is vár el a játékosaitól. Túl korai lenne bármit is mondani a teljesítményéről, hiszen csak tizenkét meccs óta irányítja a csapatot, ennyi idő pedig közel sem elegendő, hogy részletesen elemezhessük a produkcióját. Ahogyan múlik az idő, úgy fogjuk tudni egyre jobban értékelni őt.”

Ivan Rakitić minden bizonnyal távozni fog a nyáron, miközben Frenkie de Jong nem igazán tudta felejtetni a horvátot. Kiknek kéne alkotnia a középpályát? 

“Nem tudom. Unalmasak ezek az összehasonlítások. Nehéz lenne őket összehasonlítani. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a katalánok máshogyan vélekednek a játékosokról, mint mások, ettől még nem biztos, hogy tévednek. Nagyon jó játékosok, a Barcelonának pedig mindig olyan játékosokat kell keresnie, akiknek a játékstílusa illeszkedik a csapatéhoz. De Jong még csak most érkezett, időre van szüksége.”

Mit gondol, Antoine Griezmann miért szenved?

“Griezmann és de Jong helyzete nagyon hasonló. De ugyanez igaz mindegyik új érkezőre. A Barcelona játékát nagyon nehéz elsajátítani, megszokni, idő kell hozzá. Meggyőződésem, hogy mindketten sikeresen fognak beilleszkedni a csapatba.”

Mit gondol a Barcelona új átigazolási politikájáról, ahol olyan fiatal játékosokat keresnek, mint Gustavo Maia?

“Az egyensúly a legfontosabb, én ezt gondolom. Üdvözítő dolog, hogy a klub ennyire figyel a jövőre. A csapatoknak folyamatosan frissülniük kell, nem elhanyagolva ezzel a fiatal akadémistákat, akiket ugyancsak szemmel kell tartani. Tetszik, hogy a Barcelona figyeli a piaci lehetőségeket is. Fontos dolognak tartom ezt.”

Sergio Ramos azt mondta, hogy ön a játékosoknak és a szurkolóknak is egyaránt példakép. Hogyan érzi ezt egy olyan ember, akit minden mérkőzés után felállva tapsolnak meg?

“Ez az egyik legjobb érzés, amit egy játékos és ember érezhet. Olyan dolog, amire mindig is emlékezni fogok, amit megőrzök a szívemben. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik jól bántak velem.”

A San Mamésben miért nem cselekedtek soha így?

“Ezt a kérdést a Bilbao szurkolóinak kell feltenni, vagy azoknak, akik fütyültek engem.”

Aggódik a Spanyolországban kialakult helyzet miatt?

“Fájdalommal és aggodalommal tölt el az ottani helyzet. Szerencsére mi mindannyian jól vagyunk. A legtöbb, amit innen tehetek, hogy támogatásomról biztosítom őket, és sok erőt, kitartást kívánok nekik. Az utcák mindenhol gyakorlatilag üresek, mindez pedig mutatja az emberek összefogását. Mindannyiuknak segítenünk kell, hogy a helyzet megoldódjon, nincs más választás. Összefogással és támogatással lehet csak kijutni ebből.”

A családja adománnyal támogatja Albacetét [Andrés itt született – a szerk.].

“Nem vagyok megmentő, az igazán fontos munka azoké, akik a frontvonalban harcolnak a vírus ellen, mi csak csak segíthetjük őket ebben, könnyebbé téve ezzel a munkájukat. A fontos dolog nem az, hogy valaki kiáll és elmondja, adományozott, hanem, hogy felelősségteljesen, lelkiismeretesen cselekedjünk.”

Milyen az élete Japánban? Hiányzik önnek David Villa?

“Boldog vagyok itt. Úgy fejeztük be az évet, hogy megnyertük a kupát, idén pedig egy Szuperkupa-sikerrel kezdtünk. Bejutottunk az Ázsiai Bajnokok Ligájába is, ahol az első két mérkőzésünket megnyertük, majd megtörtént a leállás. Hiányzik David, persze. Nagyon kényelmes életünk van, semmiből nem szenvedünk hiányt, egyszerűen csak élvezzük a családos életet és a futballt.”

Hogyan látja, meghosszabbítja majd 2021-ben lejáró szerződését?

“Mindannyian focizni szeretnénk és boldoggá tenni mindenkit ismét. Hogy hosszabbítok-e? Majd meglátjuk. Ez a szünet lehetőséget ad nekem, hogy megerősödjek és talán meghosszabbíthassam profi pályafutásomat. Jelenleg azonban csak arra koncentrálunk, hogy a jelenlegi helyzetet megoldjuk. A futball háttérbe szorult, ugyanakkor próbálom az erőnlétemet fenntartani, hogy ne legyen gond, ha ismét játszani kell majd. Sajnos nem tudni, mikor fog minderre sor kerülni.”

Azt mondta nekünk nemrégiben, hogy el tudja magát képzelni edzőként a jövőben. Hogyan változott a futballal kapcsolatos nézete? Melyik edző szolgál referenciaként számára?

“A terv továbbra is megvan, de ameddig nem fejezem be aktív pályafutásomat, nehezen tudom megszerezni az edzői képesítést. Ugyanakkor minden szituációból igyekszem tanulni. Ami a referenciát illeti, van egy kevés elképzelésem arról, mit szeretnék látni a saját csapatomtól, ami megegyezik annak a csapatnak a játékával, ahol mindig is játszottam. De meglátjuk. Sok idő fog eltelni addig, amíg én a padon fogok ülni. Nyilvánvalóan máshogyan fogom látni az egész sportágat, mint most játékosként.”

Motiválja önt, hogy jó barátja, Xavi Hernández elkezdte edzői pályafutását?

“Még mindig sokat beszélgetek vele, ahol az edzőzködés is szóba kerül. Nyilvánvalóan motivál engem, hogy kipróbáljam én is magamat ebben a helyzetben. Rendkívül boldog amiatt, hogy edző lehet. Az edzői poszt mindenkinek csábító, aki szereti a futballt és szeret rajta gondolkodni. Nagyon boldog vagyok miatta, örülök a sikereinek, talán hamarosan én is erre az útra lépek.”

Beszélt korábbi csapattársával, Ronaldinhóval? Meglehetősen rossz pillanatok él át jelenleg…

“Nem beszéltem vele. Persze rosszul érint engem az, amit látok róla a televízióban, de remélem minél hamarabb rendeződik a helyzete.”

Az Európa-bajnokságot egy évvel elhalasztották. Milyennek látja Spanyolország esélyeit?

“Számomra Spanyolország mindig is a torna favoritja lesz, mivel remek egyensúly uralkodik a tehetséges fiatal, és a tapasztalt játékosok között, mindez pedig nagyon fontos. Szerintem jó kezekben van a válogatott jövője, remek játékosokat látok. Remélhetőleg harcban lesznek a végső győzelemért.”

“Képes lehet erre a jelenlegi keret, ugyanakkor az ilyen tornákon már a csoportkörben is nehéz ellenfelek vannak. Ilyen például Svédország vagy Lengyelország.”

Álmodik arról, búcsúmeccsel köszön el öntől a válogatott? Mit gondol erről?

“Jó dolog lenne, mert különleges tartalommal bír. De nem csak én érdemelném meg ezt, hanem több társam is. Nem tudom, hogy erre sor kerül-e, a naptár mindenkinek nagyon zsúfolt. Nem könnyű ennyi játékost összehozni egy mérkőzés erejére. Hogy hol lehetne lejátszani? Nem tudom, talán ott, ahol debütáltam, Albacetében. Az egy zseniális lezárása lenne a történetemnek, keretbe foglalná a pályafutásomat.”

Végezetül, el tudja képzelni az életét a futball nélkül?

“A terveim szerint továbbra is a sportág közelében fogok maradni, hiszen egész eddig életemet így éltem le. Ha a pályafutásom lezárul nem tudom mi fog történni, de szeretnék továbbra is a sport mellett maradni, bárhogyan is.”

“Nyilvánvalóan jobb lenne a labda mellett maradni, hiszen ez a szenvedélyem, mióta megszülettem. Remélem sikerül majd, mivel egyike vagyok azoknak, akik mindig is a lábuknál akarják tudni a labdát.”