Bartomeu: “Nincs kétségem Messi hosszabbítása felől”

A Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu egy hosszú, szinte mindenre kiterjedő interjút adott a katalán ‘Mundo Deportivo’ sportnapilapnak. Mi ennek az interjúnak egy részletét hoztuk el nektek.

“Az edző és a játékosok önkritikát gyakoroltak az elvesztett bajnokság után, ez pedig szerintem segít majd nekünk abban, hogy új energiával vágjunk neki a Bajnokok Ligájának. Boldog vagyok, hogy a játékosok és az edzői stábnak a tagjai is tudják, felelősök a kialakult helyzetért.”

“Mindig is alázatosak és önkritikusak voltunk ezekben a helyzetekben. A jó dolog az, hogy a Barcelona tanul ezekből a hibákból, a történelem igazolja, hogy mindig, amikor ilyen helyzetbe kerültünk, erősebben és egységesebben tértünk vissza, mint valaha. Bízok benne, hogy hasonló fog bekövetkezni a Bajnokok Ligájában is. Tisztelnünk kell a játékosainkat, akik nagyon magas szintet képviselnek, emellett keretünkben tudhatjuk a világ legjobb játékosát is. Együtt vagyunk csak képesek nyerni. A Napolinak több remek meccse volt a folytatás óta, az ő legyőzésük jelenti a legfőbb célt jelenleg. Nem gondolunk még Lisszabonra.”

“Erős riválisok vagyunk a Real Madriddal, akik idén jobbak voltak nálunk. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a videóbíró használata mellett sem, a világ legjobb bajnoksága ugyanis jobbat érdemel annál, mint amit a szezon végén bemutattak ezzel a technikával. Hiába remek eszköz a videóbíró, ha ugyanolyan szituációkat nem egyformán vizsgálnak és szankcionálnak.”

“Remek kapcsolatot ápolok Xavival, több témáról is beszélgettünk a közelmúltban. A következő szezonban azonban Quique Setién lesz a csapat vezetőedzője, szerződése van, bízunk benne. A edzői stábnak kommunikálnia kell a játékosokkal, meg kell beszélniük egymással a dolgokat, ez egyesíti a csapatot. Az igazolások nagy részéről az aktuális edző dönt.”

“Messi egy ambiciózus játékos, aki mindig nyerni akar. A kifakadása a Real Madrid bajnoki címének szólt, egyébként Leo jónak látja a csapatot. A beszéde a folytatásnak szólt, mint egy igazi kapitány önkritikát gyakorolt és próbálta figyelmeztetni a csapatot, hogy máshogyan kell majd hozzáállni a Bajnokok Ligájához.”

“A Barcelonánál mindig megvan a győztes projekt. Elvégre olyan játékosok alkotják a csapatot, akik rengeteg kupát nyertek már, tökéletesen ismerik a Barça futballját, és még mindig nagyon ambiciózusak. Őket egészítik ki a fiatal játékosok, mint például Riqui és Ansu, de említhetném Semedót, ter Stegent, Lenglet-t vagy de Jongot. Ez a csapat nagyon versenyképes.”

Arra a kérdésre, hogy leigazolná azokat a játékosokat újra, akiket korábban szerződtetett:

“Természetesen. Dembélé szerencsétlen volt a sérülésekkel. Meglátjuk, milyen formában lesz a hat hónapos kihagyása után. Ugyanakkor boldog vagyok, hiszen még mindig nagyon fiatal, rendkívül tehetséges, remekül fog teljesíteni a csapatban, amikor nem fogják már sérülések hátráltatni. Coutinho tehetsége vitathatatlan, vezére volt a Liverpoolnak és a brazil válogatottnak is, de nem volt meg a képessége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a Barcelonához. A nyáron visszatér a Bayerntől, meglátjuk hogyan alakul a helyzete.”

“Messi rengetegszer elmondta már, hogy a Barcelonától szeretne visszavonulni. Szemernyi kétségem sincsen afelől, hogy hosszabbítani fog velünk.”

“Ter Stegen szerződéshosszabbítása is prioritást élvez jelenleg. Nem csak a teljesítménye, hanem a személyisége miatt is. Példakép mindenkinek az öltözőben.”

“Suárez szerződése tartalmaz egy záradékot, mely szerint, ha a következő szezonban egy bizonyos számú mérkőzésen pályára lép, úgy a kontraktusa automatikusan meghosszabbodik egy évvel.”

“Nagyon nehéz lesz szerződtetni játékost játékoscseréken kívül, így igaz ez Neymar és Lautaro Martínez esetében is. Tárgyaltunk az Interrel, jelenleg azonban ezek szünetelnek.”

“Már hét új igazolásunk van a következő szezonra. Januárban a Barcelona komolyan elköteleződött a jövő építése mellett, az emberek pedig láthatják tehetségüket. Pedri, aki fiatal kora ellenére elképesztően tehetséges. Trincão, aki annak ellenére, hogy a legjobb volt az U21-es Európa-bajnokságon, nem volt annyira ismert név a piacon, mi mégis leigazoltuk őt januárban. Aztán ott van Matheus Fernandes is, akinek volt ugyan némi gondja az országba érkezéssel, de azon a kevés meccsen megmutatta kvalitásait a Valladolidban, amikor pályára lépett. Leigazoltuk Pjanicsot is, aki az első perctől kezdve komoly hasznára lesz a csapatnak. Ugyanakkor nem csak igazoltunk, hanem a B-csapattól is felhoztunk játékosokat. Araujót, aki jövőre biztosan az első keretnek a tagja lesz, illetve Riqui Puig és Ansu Fati is megmutatta képességeit.”

“Az elnökválasztásra 2021-ben fog sor kerülni. Megteszem azt, ami a kötelességem. Nem lenne jó dolog, ha a vírushelyzet kellős közepén új emberek vennék át a klubot. Sok döntést kell meghoznunk a klub helyzetének stabilizálásáért, a bevételkiesés ugyanis minden nagy csapatot, így a Barcelonát is komolyan sújtotta.”