Bartomeu: “Nem tervezünk előrehozott választást tartani”

A Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu a keddi nap folyamán a katalán sportnapilap, a ‘Mundo Deportivo’ igazgatójával, Santi Nollával beszélgetett a klub helyzetéről, az előrehozott választásnak a lehetőségéről is. Természetesen szóba kerültek a koronavírussal kapcsolatos intézkedések is. 

“Ma reggel [tegnap – a szerk.] találkoztam a Generalitattal és úgy láttuk a legjobbnak, hogy zárt kapuk mögött rendezzük meg a Napoli elleni mérkőzést. Elnézést szeretnénk kérni azoktól a klubtagoktól és szurkolóktól, akiket ez a helyzet érint, de úgy gondoljuk, ez a helyes lépés jelenleg.”

“Biztos vagyok abban, hogy meg fognak érkezni menetrend szerint az olasz csapat játékosai, még van néhány nap hátra.”

A vírus gazdasági hatása a klubra nézve

“A klub megközelítőleg 6 millió eurót veszít azzal, hogy zárt kapuk mögött tartják meg a mérkőzést, de a jelen helyzetben ez a legkevesebb. Folyamatosan együttműködünk az illetékes szervekkel az ügyben, hogy minél biztonságosabban rendezhessük meg a mérkőzéseket. Ez a helyzet nem csak minket érint, hanem az összes olyan klubot is, ahol szintén zárt kapuk mögött tartanak mérkőzéseket.”

Klubtagból elnökké válás

“2003-ban érkeztem a klubhoz, mint vezetőségi tag, még Joan Laporta irányítása alatt, az egy nagyon sikeres időszak volt. Jelenleg a csapat átalakuláson megy keresztül, de vannak olyan játékosok még mindig a keretben, akik mindent megnyertek már, ám még mindig nagyon versenyképesek. Sok klubnál a generációváltás egyet jelent azzal, hogy már nem maradnak versenyképesek, én pedig nagyon boldog vagyok azért, hogy a Barcelonánál a helyzet más. Vannak feltörekvő, fiatal játékosaink, mellettük kész játékosok, Messivel természetesen a középpontban. Történt egy kis változás a szezon közben, hiszen Quique Setién került a csapat élére, akinek a kinevezésével a csapat fejlődését próbáltuk elősegíteni. Nagyon optimisták vagyunk vele kapcsolatban.”

Ernesto Valverde leváltása

“A Barcelona többnyire az edzők felelőssége, nem pedig az elnököké, így érthető, ha a legtöbben elfáradnak a harcban. Úgy éreztük, hogy új impulzusokra van szüksége a csapatnak ahhoz, hogy versenyképesek maradhassunk. Quique nagyon elszánt, azt a futballstílust vallja, amit a Barcelona is.”

A játékosok hatalma

“Az elnökségem alatt mindig is beszélgettem a játékosaimmal, a kapitányokkal, vannak megbeszéléseink velük és a sportigazgatókkal, ahol rengeteg téma szóba kerül. Tudom, hogy nem lehet mindenki elégedett a klubnál, neked vezetőként ugyanis mindig azt kell nézned, mi a legjobb a klub számára.”

A világ legjobb klubja

“Ezt a jelzőt az elmúlt évek teljesítménye alapján érdemelte ki a klub. Sokaknak példaként szolgálunk, nem csak a futballban, hanem más sportágakban is. Egy fogalom lett a Barcelona.”

A Barcelona játékának minőségéről

“Ez egy jó kérdés, mindig van hová fejlődni, jelenleg pedig egy generációváltás közepén vagyunk, új igazolásokkal, ‘B’ csapattól érkezőkkel, mindannyian új impulzusokat hoztak a csapathoz. Nem egyszerű különböző korosztályokból és országokból érkező játékosokat csapattá formálni, ennek ellenére a bajnokságban élen állunk, a Bajnokok Ligájában ugyancsak jó helyzetben vagyunk.”

Az eredmények rendben vannak, de mindig próbálunk fejlődni, mindig többet és többet várunk saját magunktól, mindig megvan a motiváció, hogy a következő meccsen jobban teljesítsünk.

Az Anfielden történtekről

“Már nem emlékeztem rá, de köszönöm, hogy te emlékeztetsz rá (nevet). Való igaz, hogy az elmúlt három szezonban jó csapattal, nagy célokkal vágtunk neki a sorozatnak, de nem sikerült megnyernünk. Én szívesebben emlékszem vissza ugyanakkor arra, hogy nagy előnnyel nyertük a bajnokságot és BL-elődöntőt is játszhattunk, ahol egy gólra voltunk a döntőtől. Azóta igazoltunk új játékosokat és úgy gondolom, hogy képesek lehetünk legyőzni a Liverpoolt, ha ismét összekerülünk. A játékosok rendkívül profin gondolnak, átérzik mit jelent a sportban győzni és veszíteni, tanulnak a vereségekből.”

A keretalakítással kapcsolatos tevékenységről

“Engedd meg, hogy elmagyarázzak valamit, amit talán nem tudhatsz, mert néha a klub nem kommunikál mindent felétek. Az edzői stáb tavaly azt kérte, hogy rövidítsük meg a keretet, mert szeretnének kevesebb játékossal dolgozni, ezzel lehetőséget adva a ‘B’ csapattól érkező fiataloknak. A nyáron és most télen is emiatt léptük meg azt, amit.”

Neymar távozásáról, és az esetleges visszatérésről

“Neymar távozása megváltoztatta az első csapat sportpolitikáját. Gyorsan kellett cselekednünk a távozása után, a technikai személyzet pedig Dembélé leigazolását javasolta. Iniesta is a szezon végén távozott, így egy középpályás leigazolását is fontosnak tartottuk. Ami Neymart illeti, nem szolgálhatok semmi újjal, jelenleg a PSG játékosa.”

Az Abidal és Messi közötti konfliktusról

“Úgy gondolom, hogy ezt lezártnak lehet tekinteni. Brüsszelben voltam, amikor ez az egész történt, Abidal pedig egy másik alkalommal már elmondta, hogy az ügyet rendezték.”

Lionel Messi napról-napra történő menedzselése

“Ő a világ legjobb játékosa, nem szükséges elmagyaráznom miért. Mint már azt oly sokszor elmondtam, Messi a Barcelonánál fog maradni, innen fog visszavonulni. Tudom, hogy sokak szerint Messi egyedül maradt, nekem azonban nincs ilyen érzésem.”

Eder Sarabia, El Clásicón tanúsított magatartásáról

“Egyetértek Setiénnel abban, hogy ezeket az ügyeket a háttérben kell intézni.”

A klub jelenlegi helyzetéről

Sokkal erősebbek vagyunk, mint 2010-ben, amikor Sandro Rosellel együtt átvettük a klubot.

Az ‘Espai Barça’ projekt terveiről

“Az igazgatósági tanácson beszélni fogunk erről is, a koronavírus némileg változtatni fog a helyzeten, meglátjuk hogyan tovább. A partnereinknek nagyon fontos, hogy minden le legyen tisztázva, ezért is fogunk erről tárgyalni.”

A ‘Barçagate’ botrányról

“Már válaszoltam néhány hete az erre irányuló kérdésekre. A Barcelona senkit nem próbált befeketíteni a közösségi médián keresztül. Mi mindösszesen figyelemmel követtünk mindenkit, manapság ez már nemzetközileg alapvető dolog. Hogy utasítást adtunk volna a Mundo Deportivónak, vagy Santi Nollának, hogy kritizáljon valakit? Elutasítom ezeket, és minden más vádat ezzel az üggyel kapcsolatban. Soha nem kértem senkit ilyesmire. A játékosokkal is megbeszéltem az ügyet és megnyugtattam őket.”

Az előrehozott választásról

“Mivel 2015-ben hat évre kaptunk megbízatást, így nem, nem tervezünk előrehozott választást tartani. A projektünket 2021-ig terveztük, addig is akarjuk folytatni. Ez egy felelősségvállalás volt, mi pedig 2021-ig vállaltuk mindezt, azoknak, akik megszavaztak minket.”

“A klubnál béke uralkodik továbbra is, más kérdés, hogy vannak olyan tulajdonosok, akik kinyilvánítják nem tetszésüket. A Barcelona még mindig több, mint egy klub.”

Az elnökválasztás jelöltjeiről

“Jó, ha sok jelölt képviselteti magát egy választáson, ez a legjobb a Barcelonának is. Érdekes választásnak nézünk elébe, függetlenül a politikai hatalmaktól.”

Jól játszani, vagy nyerni?

“Biztos vagyok benne, hogy jól és lelkesen játszunk, melyen Leo Messi játéka csak emel, mindent könnyebbé tesz számunkra.”

Bajnokság, vagy Bajnokok Ligája?

“Inkább mindkettő. Cruyff négy megnyert bajnoksága elhitette velünk, hogy képesek vagyunk minderre. Rijkaard és Guardiola pedig megtanította nekünk, hogy győztesek vagyunk.”

A klub történetének legjobb edzője?

“Nehéz egy embert kiemelni egy ilyen hosszú történelmű klub esetében, mint a Barcelona. Sokan már nincsenek is az élők sorában, az biztos, hogy az egyik legjelentősebb Guardiola volt. A tervei és a csapat játéka is kifinomult, letisztult volt. Luis Enrique szintén fontos alakja volt a Barcelonának, akivel öt kupát is nyert a csapat 2015-ben. Az én kedvencem azonban továbbra is Rinus Michels marad.”

A Barcelona gazdasági helyzete

“A klub gazdasági helyzete stabil, a fizetések azonban közel vannak az UEFA által megszabott 70 százalékos határhoz. Az ‘Espai Barça’ projektnek az összege meghaladja a 680 millió eurót, amiről tájékoztattuk is a partnereinket, megvitattuk velük ezt.”

Neymar többször is beperelte a klubot

“Több ügyben is a tárgyalásra várunk az ő esetében, ez azonban nem tartozik a fontos kérdések közé a klubnál.”

Mit jelent a klub elnökének lenni?

“Megtisztelő, hogy a Barceloan elnöke lehetek. Minden megválasztott elnök hozzátett valamit a klub életéhez, jobbá tette azt.”

Nem fogja magát ismét jelölni

Törvényileg nem jelölhetem magamat ismét, de ha tehetném, megtenném, mert még mindig sok tennivaló lenne.

Mire fognak emlékezni az emberek, ha Bartomeu távozik?

“Nem gondoltam még erre soha, mert még nincs vége a regnálásomnak. A Mallorca elleni mérkőzésre gondolok, napról-napra haladok. Nagyon kemény munka ez, nincs lehetőség ennyire előre gondolkodni.”