Bartomeu: “Ezennel benyújtom lemondásomat”

A Barcelona, most már mondhatjuk, korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu kedd este valamivel kilenc óra után hivatalosan is lemondott elnöki tisztségéről, az egész elnökséggel egyetemben. Bartomeu 2014-ben vette át a klub irányítását. 

“Ezennel benyújtom a saját és a vezetés többi tagjának lemondását is. Ez egy közösen meghozott, megfontolt döntés eredménye. Reggel tiszta és egyértelmű választ kaptuk a Generalitattól, mely válaszában megismételte: nincsenek jogi akadályai a bizalmatlansági szavazás megtartásának. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szavazást decentralizáltan kellene megtartanunk, amit nem vállalunk. Nem vették figyelembe a két hetes halasztásról szóló javaslatunkat, mely elengedhetetlen lett volna ahhoz, hogy biztonságosan vállalni tudjuk a szavazás megtartását.”

“A Bajnokok Ligájában elszenvedett vereséget követően az lett volna a legegyszerűbb, ha lemondunk. A mérkőzés másnapjától kezdve olyan döntéseket kellett meghoznunk, mely garantálják a klub stabil működését a jövőben. A koronavírus járvány kellős közepén voltunk, nem tehettük meg, hogy egy korlátozott jogosultsággal bíró stáb kapja meg ezt a feladatot [Arról beszél, ami most is következik. Az új és a régi elnökség közötti 30-90 napról – a szerk.]. Ki tudott volna edzőt, játékosokat igazolni, Messivel tárgyalni a folytatásról vagy a fizetéscsökkentésekről megegyezni? Igazgatóságként nekünk ez volt a kötelességünk.”

“Megtettük, amit meg kellett, a lehető leghamarabbi dátumra kiírtuk az előrehozott elnökválasztást. Egy ennél hamarabbi lemondás komoly problémát okozott volna a legfontosabb döntések meghozatalában. Nem volt okunk lemondani, miközben kiírtuk a választásokat márciusra. Nem akartunk engedni a nyomásnak és elmenekülni. Egy olyan klubnak, mint a Barcelona, rendelkeznie kell átmenetekkel.”

“Azt mondták rólunk, hogy rejtegetnivalónk van, ezért nem mondunk le. El kell utasítsam ezeket a vádakat, teljesen hamisak ezek az állítások. Sok tapasztalatot szereztem az elmúlt években, mindig is azt gondoltam, hogy a saját önkritikus hozzáállásunkkal erősebbé válunk, az elmúlt hónapok történései azonban túlléptek minden határt. Jómagamat és az elnökség valamennyi tagját is komoly rágalmak, sértések és fenyegetések értek.”

“Megtiszteltetés volt ezt a klubot képviselni, mint elnökségi tagként, mint elnökként. Megpróbáltam a munkámat a lehető legnagyobb felelősséggel és őszinteséggel végezni. Reményeim szerint a következő napokban sikerül megegyeznie a klubnak a játékosokkal a stábbal, a fizetésük csökkentéséről. Amennyiben erre nem kerül sor, az komoly következményeket vonhat maga után a klub életében. Remélem sikerül megállapodni mindkét félnek egymással.”

“A tegnapi napon elfogadtuk azt a javaslatot, hogy csatlakozzunk az Európai Szuperligához. A versenysorozathoz való csatlakozást azonban a következő Közgyűlésnek kell majd megerősítenie. Büszkén mondhatjuk, a Barcelona a világ legnagyobb klubja. Elértük és túl is szárnyaltuk soció-rendszerrel azokat a klubokat, akik egy-egy szuperhatalom kezében vannak. Az Európai Szuperliga biztosítja gazdaságilag azt, hogy a klub továbbra is a pártoló tagok kezében maradhasson.”

“Az elmúlt három évben a klub komoly fejlődésen ment keresztül gazdaságilag, köszönhetően a digitális stratégiánknak. A projektnek hála még értékesebbé válhatott a klub. Kiemelném még az Espai Barçát is, amelyet a tagok jóváhagytak a népszavazáson. Ez a projekt már folyamatban van, ugyanakkor meghagytuk a következő elnökségnek a lehetőséget, hogy ezt leállíthassák bármiféle költség nélkül.”

“Szerettünk volna a női csapattal egy mérföldkő lenni a futballtörténelemben. A klub ezen kívül elkötelezett a koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben való összefogás mellett is.”

“A La Masia nem csak szakmai, hanem emberi oktatása is kiemelkedő volt, büszkék vagyunk a Barça Akadémiára, mely a világ minden táján jelen van. Több sportággal foglalkozunk, mint a klub valaha is tette. Az elmúlt 10 évben összesen 149 bajnoki címnek örülhettünk a profi sportágakat vizsgálva.”

“Az ország és a klub egyik legnehezebb időszakában kellett irányítanunk a Barcelonát. Tettük mindezt úgy, hogy egy percig nem engedtünk abból, amit képviseltünk, nevezeten, hogy a pártoló tagoknak szabad joguk van kinyílvánítani a véleményüket.”

“Felülkerekedtünk Tito halálán, átéltük Sandro Rosell igazságtalan bebörtönzését, néhány média sértéseit, kegyetlen, irracionális kritikáit, amelyek átlépték azt a határt, mely még megengedhető. Itt az idő, hogy lapozzunk és sok sikert kívánjunk a következő elnökségnek. A tagok dönthetnek a világ legjobb klubjának, a Barcelonának a jövőjéről. Az igazgatóságnak a szándéka az volt a kezdetekkor, hogy a Barçát egy megbecsült klubbá tegyen, olyanná, akit a világon sok millióan szeretnek. Azt gondolom, a céljainkat túl is szárnyaltuk.”

“Szeretnék köszönetet mondani a partnereinknek, a szurkolóknak, a szakembereknek és a játékosoknak is. Mindenkinek, aki munkájával az FC Barcelonát egy családként segítette az elmúlt évek alatt. Értékelem az ő építő kritikáikat. A világ legjobb klubja. Visça el Barça Visça Catalunya “