Xavi: “Neymar a pályán benne van a legjobb ötben”

A Barcelona legendás középpályása, Xavi Hernández adott interjút a népszerű spanyol YouTuber-nek, DJMariiO-nak, amelyben beszélt többek között a jövőjéről is, Neymar és Lautaro Martínez esetleges leigazolásáról is.

A barcelonai jövőjéről

“Nem tudom az emberek miért gondolnak engem alkalmasnak erre, de boldog vagyok miatta. Most, hogy kipróbáltam milyen egy csapatot irányítani, képesnek tartom magamat arra, hogy valóra váltsam az álmomat, és visszatérjek a Barcelonához. Számtalan alkalommal elmondtam már, hogy Barcelonát tartom az igazi otthonomnak, az életemnek. Folyamatosan tanulok, képzem magamat Katarban. A Barcelonát irányítani hatalmas munka és felelősség, biztosnak kell lenned magadban, hogy fel vagy készülve a feladatra. Ez egy folyamat, bízok benne, hogy egy nap visszatérek.”

Miért nem megy a Barcelonának a BL-ben?

“A bajnokságban favoritnak gondolom a Barcelonát. A Bajnokok Ligája azonban más kávéház. A Barcelona akkor ért fel a csúcsra a sorozatban, amikor magasan a vetélytársai fölé tudott nőni. Óriási szerencsével soha nem nyert a csapat BL-t. A Barcelonának nagyon dominánsnak kell lennie, nagyon hinnie kell az összes játékosnak saját magában. Hogy miért nem sikerült nyerniük máshogyan? Nem tudom, azt mindenesetre látom, hogy a csapat, akkor volt sikeres a sorozatban, amikor uralta a meccseket és egyértelműen jobb volt az ellenfelénél.”

Ezzel véletlenül nem a Real Madridra akarsz utalni?

“De, a Real Madridra, miért nincs igazam? Nem csak a Madridnak volt szerencséje, hanem több más klubnak is. A Barcelona is szerencsés volt a Stamford Bridge-en, hogy tíz emberrel, egy fantasztikus Iniesta góllal sikerült döntőbe jutnia, ráadásul gyakorlatilag komolyabb kapura lövés nélkül. Ez is szerencse. Szerencsének mondom azt, ha nincs jó szezonod, negyedik vagy ötödik vagy a bajnokságban, de a BL-ben viszont nyersz. Ez soha nem történt meg a Barcelonával.”

“A Barça megnyerte a bajnokságot, mellé pedig hozta a BL-t is. Mindez pedig nem történt meg a Real Madriddal. A Real hatodik helyen végzett a bajnokságban és ekkor megnyerték a BL-t. Ezt hívom kis szerencsének.”

Neymar visszatéréséről

“Miért ne? A futballban sok minden megtörtént már, nincs kétségem afelől, hogy ez is megtörténhet. Én évekig együtt játszottam vele és elmondhatom, remek személyiség. Profin viselkedett a Barcelonánál, képes volt a különbséget megteremteni a pályán. Abba nem megyek bele, hogy a milyen ügyei voltak, a pályán azonban benne van a legjobb ötben.”

A stílusáról és a labdabirtoklásról

“Amikor a csapatom birtokolja a labdát, nyugodt vagyok. Ezt szeretném ugyanis látni. Támadni kell, szeretem, amikor a csapatom minél hamarabb letámadja az ellenfél játékosait és megszerzi a labdát.”

Milyen mai játékosok illeszkednének a stílusához?

“Több is van. Gündogan például zseniális lenne, de Jong, Arthur, Kroos, Modrić, Cazorla ugyancsak.. Magamra emlékeztetnek, megvan az a képességük, hogy remekül átlássák a mérkőzést, és nehéz tőlük elvenni a labdát.”

Lautaro Martínez esetleges leigazolásáról

“Én kedvelem őt, ki nem? Kiemelkedően játszik, mélységet ad a játéknak, remekül játszik kis területen. A Barcelona jól teszi, hogy figyeli őt.”

Ansu Fatiról

“Remek hír a Barcelonának és a spanyol futballnak, hogy egy ilyen fiatal játékossal rendelkezik. Ez is azt igazolja, hogy jó munka folyik az utánpótlásképzésben, szükség van ezekre a játékosokra, bíznunk kell bennük. Meglepő magabiztossággal rendelkezik.”

A Puyol-Piqué párosról

“Nehéz lenne megmondani melyikük a jobb. Inkább úgy fogalmaznék, hogy más karakterek. Számomra ők ketten a Barcelona története során a legjobb középhátvédpáros.”

Mi a helyzet a koronavírussal Dohában?

“Minden remekül meg van szervezve itt. Van persze néhány haláleset, illetve életbe léptek korlátozások is, de a helyzet közel sem annyira rossz, mint Spanyolországban. Ott bezárt minden, a futball leállt, otthon edzenek. Itt nálunk 35 fok van, de szerencsére a kertünkben van medence, így könnyebb átvészelni a meleget.”