Victor Font: “A Barcelona a tökéletes káosz felé halad”

A Barcelona elnöki posztjára kandidáló üzletember, Victor Font levélben üzent a klub pártoló tagjainak a vasárnapi napon. A levél legfőbb üzenete, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, a totális csőd felé halad a klub.

“Programunk, mely az ‘Igen a jövőre’ nevet viseli, már régen jelezte a pártoló tagoknak azt a tényt, hogy a klub a teljes káosz felé halad. A klubtörténelem legjobb generációjának játékosait kell pótolni, az Espai Barça-projekt anyagi feltételeit meg kell teremteni, illetve nem utolsó sorban versenyre kell kelni azokkal a klubokkal, melyek kimeríthetetlen anyagi forrásokkal rendelkeznek. Ezeket a feladatokat pedig úgy kell teljesíteni, hogy a Barcelonának továbbra is a sociók kezében kell maradnia, illetve a legversenyképesebb csapatot kell összeállítani minden szakosztályban.

Amennyiben korábban nagynak tartottuk a kockázatot, akkor most hatalmasnak kell minősítsük azt, elvégre egy világjárvány közepén vagyunk, mely megbénította az egész világot, hatása pedig továbbra is megjósolhatatlan, nem csak a sportvilágra, hanem a hétköznapi életre is. Mindeközben a Barcelonánál szégyenteljes történések zajlanak, egyik következik a másik után. Mindez pedig hat elnökségi tag lemondásában csúcsosodik egyelőre ki, továbbá mindkét fél vádaskodik. Egy olyan elnökségről beszélünk, mely egy világjárvány közepén a legfőbb feladatának azt tartja, hogy átszervezze a testületet, ezzel hatalmon maradva. A Barcelona jelen pillanatban saját magára van a legnagyobb veszéllyel.

Mindez persze nem most kezdődött el, hiszen egy hosszú folyamatot követhetünk végig: a klubot elítélték a Neymar-ügy kapcsán, a játékosok és az edzők nyilvánosan vitatkoznak a vezetőkkel, jelenleg pedig folyik a vizsgálat a közösségi médiák monitorozásával kapcsolatosan, mely nagyon úgy néz ki, hogy megerősítést fog nyerni. Ehhez még vegyük hozzá a rendkívül rossz sportszakmai munkát, az elnökség szétesését és a bevételi források teljes kiesését, magunk is beláthatjuk a tényt: a klub gazdasági és erkölcsi csődbe ment, minderről pedig az elnökség tehet. Vége a játéknak.

Vissza kell menni az alapokhoz és onnan felépíteni mindent ismét. Elavult az a klubmodell, amivel a Barcelona a világ legjobb csapata lett, több szakosztályban is. Fenntarthatatlan azaz átláthatatlanság, ami jelenleg övezi a klubot. A szemlélet, melyben arra törekszünk, hogy a bevételeket mindenáron növeljük, rossz. Ezzel ugyanis egyenes arányban nőnek a klubot terhelő költségek is. Minden nyáron el kell adni több játékost is, hogy a könyvelésben minden rendben legyen, mindez elfogadhatatlan.

Programunk célja mindig is az intézményi stabilitás volt. Nem csak a levegőbe beszélünk. A járvány kitörése után felkerestük Josep Maria Bartomeut, hogy biztosítsuk a támogatásunkról és kialakítsunk erre az időszakra egy közös programot. Az elnök ezzel szemben inkább az előre menekülést választotta, mintha ez egy mindennapos válsághelyzet lenne. Ebben azonban téved.

Normális helyzetben azonnali lemondásokat és előrehozott választások kiírását követelnénk, felelőtlenek lennénk, ha nem így tennénk. A körülmények azonban jelenleg nem engedik meg ezt nekünk, hiszen kijárási korlátozás van érvényben, amelynek a végét még senki nem látja. Nem lehet aláírásokat gyűjteni, urnákat kihelyezni, kampányolni, pályázatokat bemutatni. Mindeközben egyébként az egyesület igyekszik minél jobban késleltetni az elektronikus voksolás bevezetését, amely nélkül egy bizalmatlansági indítvány kezdeményezése is lehetetlennél válik, kérdőre vonva ezzel a megmagyarázhatatlan döntéseiket, amelyeknek a legnagyobb elszenvedője maga a klub.

Ez nagyon súlyos dolog, a következő hónapokban ugyanis a jövőt alapvetően befolyásoló döntéseket kell majd meghozni. Biztosítani kell egy stabil lábakon álló projektet, melyben ezeket a döntéseket meg lehet hozni, ezek a feltételek jelenleg nem adottak. Az átalakult elnökség, amely felhatalmazás és hitelesség nélkül jön létre, nem bújhat a járvány mögé és hozhat olyan döntéseket, amellyel eladják a klub jövőjét.

A felsorolt indokok miatt követeljük az elnökségtől a következőket:
  1. Az utolsó részletekig, teljes átláthatósággal mutassák meg nekünk a klub gazdasági számait, beleértve az adósságállományt is. Magyarázzák el, hogy ez hogyan befolyásolja a klub rövid távú cselekvőképességét.
  2. Késleltessék az összes olyan intézkedést, mely nem létfontosságú a jelenlegi helyzetben, elvégre nem tudjuk milyen hatással lesz a koronavírus-járvány a klub gazdasági helyzetére. Rendkívül fontos az Espai Barça-projekttel kapcsolatos döntés elhalasztása is, egészen addig, amíg az új elnökséget meg nem szavazzák.
  3. A lehető legnagyobb óvatossággal és körültekintéssel vásároljanak és adjanak el játékosokat.

Csapatunk elkötelezett amellett, hogy ezek betartását és meglétét állandóan felügyelje.

Johan Cruyff tetteihez tudnám hasonlítani azt, amelyre ennek a klubnak szüksége van. Reformok kellenek, bátornak, kreatívnak és innovatívnak kell lenni. A klubban hatalmas potenciál rejlik, de ehhez szükséges a változás. Ahhoz azonban, hogy ezt a potenciált felszínre is tudjuk hozni fontos, hogy a tehetségeinket meg tudjuk tartani, illetve fontos magunknál tartani azokat a legendákat is, akik fontos szerepet játszottak a klub életében. Az ‘Igen a jövőre’ egy őszinte program, melyben a sociók is tevékeny részt vállalhatnak, illetve amely elkötelezett lesz az ország és a társadalom felé is. Programunkkal visszahoznánk a bizalmat, a pártoló tagok ismét megbízhatnának azokban az emberekben, akik a klubot képviselik. Mindennek köszönhetően pedig ismét elégedetten örülhetünk majd a játék és a győzelmek miatt. Végezetül, de nem utolsó sorban pedig ismét visszakapnánk azt a büszkeségérzetet, hogy a világ legjobb klubjához tartozunk.”