Tusquets: “Karácsony környékén tartanánk az elnökválasztást”

Carles Tusquets, a Barcelona ügyvezető elnöke nyilatkozott a klub jelenlegi anyagi helyzetéről, az elnökválasztás időpontjáról és megrendezésének körülményeiről, illetve szót ejtett még természetesen a jeleleg is zajló bértárgyalásokról.

Mi fog történni, ha nem sikerül megállapodni a játékosokkal a bércsökkentésükről?

Nem gondolok erre, azzal számolunk, hogy sikerül megállapodnunk egymással. Nem akarunk senkitől elvenni azt, ami jár neki, csupán a kifizetést akarjuk átütemezni. A tárgyalások levezényléséhez felkértünk egy multinacionális ügyvédi irodát, ezt láttuk a legéletképesebb megoldásnak. De természetesen a klubnak magát kell előnyben részesítenie.”

Tárgyalt a Generalitattal, hogy megvitassa az elnökválasztással kapcsolatos kérdéseket?

“Még nem találkoztunk velük, éppen ezért a mai napon egy megbeszélés keretein belül kialakítottunk egy csoportot, mely a választási ügyekkel foglalkozik majd. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy nehéz lesz novemberben és decemberben megtartani a választásokat.”

Felveszi a kapcsolatot az elnökjelöltekkel?

“Igen, beszélek majd velük erről.”

Mi történik akkor, ha az egészségügyi helyzetben nem áll be javulás, elhalaszhatják a választásokat?

“Erre a kérdésre sajnos nem tudok válaszolni. Mi mindenesetre mindent el fogunk követni, hogy logisztikailag megvalósítható legyen karácsony környékén a választás. Sajnos a klub alapszabályzatában nem engedélyezett az elektronikus szavazás (köszi Bartomeu). Levéllel azonban még mindig megoldható egy voks leadása. Egyszóval több minden lehetséges, de nem tudunk csodát tenni és az alapszabályban leírtakat sem hághatjuk át.”

“Megközelítőleg 300 millió eurós veszteséget kellene kiegyenlíteni, aminek nagy részét az első csapat játékosainak fizetése teszi ki. Több módszert is ismerünk, hogyan alakítható át egy olyan játékos szerződése, akinek még több éve van hátran, de mi a helyzet azokkal, akiknek a szerződése a nyáron lejár, köztük Messié is?”

“Látható tehát, hogy a bértárgyalások során több helyzethez is alkalmazkodnunk kell. Elvégre nem vehető egy kalap alá az a játékos, akinek a nyáron kifut a szerződése, illetve az, akinek még tíz évig él a kontraktusa. Ugyanakkor rendelkezünk alternatívákkal, melyek az ilyen esetek megoldására alkalmazható.”

Maradjunk Messi eseténél, aki januárban szabadon tárgyalhat a klubokkal. Gondolom megijeszti ez a tény önöket.

“Nem tehetünk kivételeket a fizetéscsökkentésnél. Meg akarjuk oldalni a problémát, amihez az egész csapat és a klub összes dolgozójának összefogására szükségünk van. Annyit tudunk fizetni a dolgozóknak, amennyi pénz a rendelkezésünkre áll.”

“A bevételek 300 millió euróval csökkentek eddig, amit némileg orvosolni lehet majd, ha megnyitják egyszer a stadiont, de nem beszélhetünk majd akkor sem nagy javulásról. 300 millió eurós a hiány.”

“Nem akarom részletezni Messi helyzetét, mert először le kell folytatnunk a tárgyalásokat mindenkivel. Ami viszont bizakodásra adhat okot esetünkben, az Messinek és képviselőjének a pozitív hozzáállása. Európában a Barcelona bérköltsége a legnagyobb. Ma reggel Ramón Planesszel, Ronald Koemannal és Óscar Grau-val beszélgettem, ahol gratuláltam nekik a fiatalok iránti elkötelezettségükhöz. Nem sok edző vállalná ezt el, mindez sokat segít a klub anyagi helyzetén is (értsd: a fiatalok jóval kevesebbet keresnek). Ezt az utat kell követni.”

A veszteségeknél 300 millió euróról beszél, miközben a klub teljes évi bevétele nagyjából 800 millió euróra tehető. Ha ezt a számot nem tudják csökkenteni, akkor beszélhetünk csődközeli helyzetről?

“Nem mondanám drámainak, de tény, komoly aggodalomra ad okot. Senki nem láthatta előre ezt a helyzetet, nem tudtunk tenni ellene semmit. Mindez pedig napról-napra rosszabb lesz.”

“Jelenleg azonban még nem beszélhetünk csődközeli helyzetről. Amit mondani tudok, hogy a klub remek jövő előtt áll. Vannak olyan megállapodások, melyek magabiztossá tehetnek minket abban a gondolatban, hogy a csapat jövője biztosítva van. Él a remény, hogy bár nem rövid, de közép távon a klub ismét növelni tudja majd a bevételeit.”

Ramon Adell leigazolta Arda Turant és Aleix Vidalt. Ez a vezetés képes lehet a korábbihoz hasonlóan igazolni?

“Ha vannak eladások, érkezhetnek is játékosok. Ezen kívül csak szerződéssel nem rendelkező játékosokat igazolhatunk. Aleix és Arda esete más volt, mivel a pénz akkor nem volt akadály, csupán Luis Enrique aláírására volt ehhez szükségünk. Jelenleg szükségünk van az eladásokból folyó bevételekre is.”

Megvalósítható az elektronikus szavazás?

“Nem. Az azonban elképzelhető, hogy több helyszínen is lehet majd szavazni. Minket az érdekel, hogy minél többen szavazhassanak majd.”