Pedri: “Az idegesség és a futball nem jó barátok”

A Barcelona 17 éves középpályása a katalán Mundo Deportivónak adott exkluzív interjút, melyben beszélt a kezdeti időszakról, Ronald Koeman-ról és a következő mérkőzésekről is. 

Hogyan tudod feldolgozni mindazt, ami az elmúlt két évben történt veled?

“Nyugodtan éltem és élem meg az egészet. Tudom mit kell tennem, élveznem az edzéseket és azt, hogy a világ legjobbja mellett dolgozhatok. Minden nap egyre jobb játékossá kell válnom, annyi játékpercet kiharcolva magamnak, amennyi csak lehetséges.”

Egy új edző kinevezésekor érkeztél a klubhoz. Mit gondolsz Koeman-ról?

“Remek ember. Megadja nekem folyamatosan a lehetőséget, emiatt nagyon boldog vagyok. De ezen felül is, remekül kezeli a mérkőzésekre való felkészülést. Jó munkát végez a csapat, ezt prezentáljuk a pályán is.”

Mire kér téged? Mi a feladatod?

“Azt mondta nekem, hogy csináljam azt, amit a Las Palmasnál is: játsszak higgadtan, ne idegeskedjek amiatt, hogy mi történhet a következő pillanatban. Remek középpályások között játszhatok, ami szintén segít.”

Milyen edzőnek ismerted meg Ronald Koeman-t? 

“Ő egy olyan szakember, aki rengeteg energiát öl a munkájába. Nagyon kedvelem a stílusát, leginkább az általa képviselt gyors visszatámadása miatt, labdavesztés esetén. Egy olyan ember, aki nagyon próbál ügyelni a részletekre. Nem zavarja az a tény, hogy még csak 17 éves vagyok, ez pedig nagyon szimpatikus számomra.”

Az edzői stáb gyakran kiemeli a védekező képesség és az intenzitás fontosságát.

“Ez ránk is nagy befolyással van természetesen. Különösen a labdavesztéseknél, hogy minél gyorsabban visszaszerezzük azt, ezzel egy fellazult ellenfélre támadhassunk.”

Hogyan telik a beilleszkedésed?

“Először nagyon ideges voltam, hiszen a példaképeimmel találkozhattam, beszélhettem velük. Szerintem mindenki így van ezzel, a pályán azonban ezt otthon kell tudni hagyni, akkor pedig minden rendben lesz. Az igazság az, hogy ez egy csodálatos élmény.”

Ez pedig sikerül is neked, hiszen bizonyítottad több mérkőzésen is. Hogyan sikerült feldolgozni?

“Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a futball és az idegesség nem jó barátok, magad mögött kell hagynod, mintha a barátaiddal vagy pedig a testvéreddel játszanál a pályán. Ez a legjobb, amit tehetek.”

Az öltözőről is beszéljünk egy kicsit. Ki volt az a csapattársad, aki a legtöbbet segített a beilleszkedésedben?

“Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Nem tudok egyetlen embert sem kiemelni, mivel tényleg mindenki érdeklődött felőlem. Akivel viszont a leginkább egy hullámhosszra kerültem, az Trincão volt.”

Az elsők között találkoztál vele, jól tudom?

“Pontosan. Együtt érkeztünk a tréningekre, amikor még egyedül kellett dolgoznunk a koronavírus miatt, emellett egy hotelben laktunk.”

További segítség neked, hogy az idei egy fiatal keret, hovatovább a legfiatalabb a ligában. Emellett olyan játékosokkal találkozol, mint Riqui Puig, akivel a klub videóanyagait tanulmányozva, nagyon jól megérted magadat.”

“Sokat beszélek Riquivel, ahogyan Iñaki-val [Pena – a szerkesztő] is, hiszen mi az U21-es spanyol válogatottnál is együtt szerepelünk. Riqui-ben óriási tehetség van.” 

Ansu Fati is ott van még.

“Nagyon jó játékosnak látom, és szerintem nem vagyok egyedül vele (nevet). Folyamatosan megmutatja magát a pályán, bizonyítja, mekkora játékos, remélhetőleg az útja pontosan így fog folytatódni a későbbiekben is.”

Beszéljünk kicsit rólad. Milyen messzire juthat Pedri az idei szezonban?

“Nem szeretnék gólszámot kitűzni célul, egyszerűen élvezni akarom a futballt. Folytatni azt, amit eddig szerintem jól csináltam. Napról napra kell fejlődnöm, a legjobbamat hoznom.”

A társak gratuláltak neked az első meccseken mutatott teljesítményedhez?

“Igen, mindenki, különösen a debütációm után. Láthatjátok, hogy egy összetartó, jó csapat vagyunk.”

A pályán közel játszol az egyik példaképedhez Messihez. Milyen a kapcsolatot a csapatkapitánnyal?

“Az első naptól fogva nagyon jól megértjük egymást. Messivel játszani egy más vlág. Mindannyian tudjuk mire képes, nekünk csak élvezni kell ezt és tanulni tőle.”

Andrés Iniesta, a másik nagy példaképed pedig videóüzenetet küldött neked a bemutatásod alkalmával. Tudnál már vele beszélgetni?

“Sajnos még nem, de az üzenete nagyon jól esett. Bízok benne, hogy egyszer lehetőségem lesz találkozni vele személyesen is.”

Melyik a kedvenc pozíciód a pályán?

“Leginkább a középpályán érzem otthonosan magamat, szerencsére itt játszhatom a legtöbbet egyelőre. Folyamatosan mozgatni tudom a csapatot. Összességében azonban nem nagyon érdekel ez, a lényeg, hogy segíteni tudjam a csapatot. Ott fogok a maximumra törökedni, ahol az edző számít rám, jelentsen ez bármilyen posztot is.”

A Barçánál culéként szerepelni egy hozzáadott érték?

“Igen, sokat segít nekem hogy Barça-meccseken nőttem fel. Könnyebben tudsz beilleszkedni, ha gyerekkorod óta ezt látod.”

Nehéz mérkőzések következnek a folytatásban. A Getaféhoz látogattok, visszatér a BL és még ott van egy Clásico is a hónap végén. Hogyan látod, milyen formában érkeztek ezekre a meccsekre?

“Szerintem jó állapotban vagyunk. Jó munkát végeztünk a Sevilla ellen, nem volt azonban szerencsénk, így csak egy pontot szereztünk. Bárkit képesek vagyunk megverni, meg is fogjuk próbálni.”