Messi: “Egy teljesen új idénynek fog hatni a folytatás”

A Barcelona argentin klasszisa, Lionel Messi beszélt Adidas blogjában arról, hogyan élte meg a karanténidőszakot, mit gondol a világjárványról, illetve hogyan látja a Liga újraindítását.

A koronavírus-járványról

“Szerintem senki nem számított arra, hogy ilyen mértékű hatása lesz a vírusnak a mindennapjainkra. Voltak olyan emberek ugyanakkor, akik azt jósolták, hogy ez egy világjárvánnyá fogja kinőni magát, az idő pedig egyre inkább őket igazolta. Az igazság ugyanakkor az, hogy én erre nem gondoltam volna.”

“Soha nem könnyű bizonytalanságban élni és dolgozni. Nagyon boldogok voltunk, amikor ismét együtt edzhettünk és dolgozhattunk. Minden játékos számára elengedhetetlen a koncentráció megőrzése.”

“Egyesek szerint a futball 40, 50 vagy akár 60 százaléka is a mentális felkészültségtől függ. Szerintem ez a szám minden sportolónál más és más. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos része a sportnak, mely napról napra egyre nagyobb szerepet kap.”

Egyéni edzésekkel kellett fenntartani az erőnlétet

“Arról szólnak a hírek, hogy a bajnokságot zárkapus mérkőzésekkel fejezzük majd be. A meccsekre való felkészülés ugyanaz lesz, mint korábban, de mentálisan nagyon keményen kell készülnünk arra, hogy üres stadionban játszunk majd, ez ugyanis nagyon ritka. Egyszer játszottunk mindösszesen így hazai mérkőzést, ami nagyon extrém helyzet volt. Ugyanakkor teljesen érthető, hogy csak így lehet folytatni a sorozatot.”

“Amikor pályára lépünk ismét az olyan lesz, mintha egy teljesen új szezont kezdenénk. Ilyen hosszú leállás után időre van szüksége mindenkinek, hogy ismét felkészüljön a bajnokság folytatására, másfelől pedig vannak játékosok, akik felépültek a karanténidőszak alatt. Gyakorlatilag ez a szezon folytatása, de szerintem ezt minden csapat és játékos másképpen látja és érzi.”

“Annak ellenére, hogy nem játszottam hetente két mérkőzést, minden nap próbálom a lehető legjobb formában tartani magam. Ugyanakkor ezek közel sem hasonlíthatóak ahhoz, amikor a csapattal együtt edzünk. A mérkőzések hangulata és ritmusa jóval rosszabb lesz, de ezzel a helyzettel kell jelenleg megbarátkoznunk. Rendkívül fontos, hogy felkészüljünk a folytatásra.”

Kapcsolattartás a csapattagokkal

“A jelenlegi helyzetben szerintem mindennél fontosabb az, hogy minél inkább tartsuk egymással a kapcsolatot. Sokszor tartunk közös megbeszélést.”

“A Copa América elhalasztása számomra hatalmas csalódás, de teljesen normális és logikus lépés volt ez. Nagyon fontos torna lett volna a számomra, amire készítettem is magamat. Nehéz volt elfogadnom, hogy elhalasztják, de tökéletesen megértettem.”

“Nem gondolhatunk a múltra, szerencsésebb, ha a jövőbe tekintünk. Visszatérhettünk edzeni, láthatjuk egymást a társainkkal, és hamarosan az első mérkőzésünket is lejátsszuk. Nyilvánvalóan furcsa lesz először, de nagyon szeretnék már ismét meccselni.”