Giovanni: “A világ egyik legjobb játékosa akarok lenni”

Az Ajax friss igazolásával, a 18 éves Giovannival készített interjút a klub hivatalos oldala, melyből megtudhattuk azt is, a fiatal támadó már születésekor komoly kapcsolatba került a futballal. Édesapja ugyanis a Santost és a Barcelonát is megjárt játékosról, Giovanni Silva de Oliveiráról nevezte el fiát. 

A nevéről

“Nos, Giovanni… Több YouTube-összeállítást is megnéztem róla, mert tudni szerettem volna, miért is neveztek el utána. Az édesapám nagy rajongója volt neki. Számomra azonban Ronaldinho a nagy példakép, nagyon különleges volt a cselezése és a lövése.”

Az utca, az iskola, majd a Santos

“Folyamatosan a téren fociztam a barátaimmal. Négy évesen már focisuliba jártam Bauruban. Mondhatjuk tehát, hogy az iskola és az utca nevelt engem futballistának. Tíz éves voltam, amikor felfedezett a Santos és le is igazolt az akadémiájára.”

“Nagyon hiányoztak a családtagjaim, miután egy helyi családnál kellett laknom. Nyugodtnak, szerénynek és picit szégyenlősnek tartom magamat. Aztán később a családom valamivel közelebb költözött a klubhoz, így ismét együtt élhettünk, ez pedig a teljesítményemen is javított. Nagyon boldog vagyok, hogy csatlakozhattam az Ajax-hoz, nagy játékossá szeretnék válni, az Ajax pedig nagyon sokat segíthet ebben.”

Több honfitárs is segíti a beilleszkedésben

“Természetesen sokat segítenek a beilleszkedésben a honfitársaim, akik befolyásolták a döntésemet is. Azt gondolom sokat tudok majd Neres-től tanulni. Bár ismertem már név alapján, és tudtam, hogy nagyon jó játékos, mégis csak itt Hollandiában tudtunk először személyesen is találkozni.”

“Rövid idő alatt barátokká váltunk. Nagyon vicces srác, remek a humora, szinte mindig vele vagyok mióta megérkeztem Hollandiába. Gyakran találkozunk nála, ahol brazil kártyajátékokat játszunk. Danilót szintén ismerem, hiszen a Santosnál játszott ő is. Ami Antony-t illeti, még nem találkoztam vele, de remek játékosnak tartom. Remélem mi négyen (Neres, Danilo, Giovanni, Antony) sok-sok brazil stílust tudunk az Ajax játékába varázsolni.”

A posztjáról és a játékstílusáról

“Támadó középpályás vagyok, a legfőbb kvalitásaim pedig a cselezés és a passzjáték, emellett jó vagyok a területvédekezésben. Az Ajax sok kombinációval játszik, mely remekül illeszkedik a játékstílusomhoz. Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy ide igazolhattam, hiszen az Ajax rendkívüli erőt képvisel a nemzetközi futballban. Mindig ők voltak az elsődleges opciók a számomra.”

“Több mérkőzést is megnéztem már élőben, többek között a Chelsea elleni BL-mérkőzést is. Nagy hatást gyakoroltak rám ezek a meccsek, hiszen még soha nem jártam egyetlen európai stadionban sem korábban. Az Ajax mérkőzései nagy hatással voltak rám.”

A koronavírus hatásai

“Sok nehézséget okoz a koronavírus. Rosszul érint engem is, hiszen akkor robbant ki, amikor megérkeztem ide, de el kell fogadnom a helyzetet. Tanulok angolul, sokat játszok és természetesen gyakran mosom a kezemet, nagyon várom, hogy javuljon a helyzet.”

“Hiányoznak nagyon a szüleim, de szerencsére hamarosan ők és a testvéreim is velem lesznek. Egyelőre csak látogatóba jönnek, jövőre már ide is költöznek és velem fognak élni. Nagyon szoros kapcsolatot ápolunk, nagyon fontos számomra, hogy velem legyenek, mindent egyszerűbbé tesznek számomra.”

Egyértelmű céljai vannak

“A világ egyik legjobb játékosává szeretnék válni, meg akarom nyerni a Bajnokok Ligáját és a világbajnokságot is. Hogy erre van-e reális esély? Hiszem, hogy az álmaim valóra válhatnak, ha alázatosan és keményen edzek napról napra.”