Ciria: “A koronavírus csak kifogás a gazdasági helyzetre”

Marc Ciria, Joan Laporta elnöksége alatt dolgozott a klubnál, 2015-ben pedig Laporta projektjében a Barcelona gazdasági ügyeiért lett volna felelős. Ciria nemrég elmondta a véleményét a klub gazdasági helyzetéről, és azt is, miért akar szerinte a Barcelona 800 millió eurós hitelt felvenni.

“A koronavírusnak semmiféle köze nincsen a Barcelona gazdasági helyzetéhez. Az igazgatótanács ezt hazudja a külvilág felé. A hitelfelvétel azt fogja eredményezni, hogy egy olyan klub, mely éves szinten 700 millió eurós bevételt produkált tavaly, 1 milliárd 600 millió euró adósságba keveri magát. Ez visszafizethetetlen a jelenleg működési modell alapján.”

“A számok nem sok életképes megoldást mutatnak számomra. Ilyen például egy nemzetközi befektető érkezése, mely a klub 30-40 százalékát megvásárolná.”

“A Goldman Sanchs egy befektetési, nem pedig hitelbank. Az, hogy a klub egy befektetési bankhoz megy pénzért az az én olvasatomban azt jelenti, hogy a Barcelona nem kapott hitelt más nemzetközi banktól, mert azok túl nagynak vélték már az adósságállományt, amely összeg nagyjából 500 millió euró lehet jelen pillanatban.”

“A Barcelona jelenleg a 30 éves, Espai Barça projektre felvett hitelét költi, amely miatt a felújítás teljes költsége jóval magasabb lesz a kezdetben meghatározottnál. Mindezt miért teszik? Hogy az idei fizetéseket ki tudják gazdálkodni. A Goldman Sachs ugyanakkor boldog, hiszen 3-4 százalékos kamatot kap, amit, ha a klub nem tud állni, akkor egy úr majd bekopoktat a klub ajtaján. Egy befektetési bank kikötései jóval szigorúbbak, mint egy átlagos bank esetében. A klubvezetés mindezt azért csinálja, hogy a számok rendben legyenek, mikor leköszönnek, az, hogy mennyire is rúg majd valójában az Espai Barça végösszege, őket már nem érdekli, hiszen nem az ő vezetésük alatt fog lezajlani a felújítás és a törlesztés.”

“Az a mennyiségű adósság, melyet a klubnak rövid távon vissza kell fizetnie a költségvetés 77 százalékát teszi ki. Nincs pénzük a dolgozók bérének és bizonyos partnerek kifizetésére sem. Az adósság tehát azért növekedett, hogy a fizetni tudják a kötelező költségeket, napról-napra élnek, nem gondolnak ők egyáltalán a stadionfelújításra.”

“Abban az esetben, ha én tartozok 6-700 millió euróval rövid távon, miközben van egy 700 millió eurós költségvetésem, akkor hogyan tudom ezt a helyzetet megoldani? Önmagában a 700 millió eurós költségvetés is maga a megtestesült csoda lenne a jelenlegi járványügyi helyzetben. Ha egy vállalatlank több hitele van rövid távon, mint amennyi bevétele, akkor arra mondják azt, hogy csődbe jutott. Adósság esetén a hitelezők sorban állnak a pénzért. A Goldman Sachs pedig ebben a sorban az élre állt, beleértve a játékosok és a partnerek igényeit is.”