Setién: “Tiszta a lelkiismeretem, mindent megteszek a csapatért”

A Barcelona vezetőedzője, Quique Setién hétfőn megtartotta az Atlético Madrid elleni bajnoki rangadót megelőző sajtótájékoztatóját. A kérdések között megtalálható volt Arthur Melo neve is, illetve a kerettel való viszonyáról is megkérdezték a trénert. 

Az Atléticóról

“Az Atlético Madrid elleni mérkőzések mindig nehezek és bonyolultak, nagyon értenek ahhoz, hogyan nehezítsék meg a dolgodat. Egy remek csapatról beszélünk. Ugyanakkor ez is csak egy mérkőzés, amely ugyanolyan fontos, mint a többi előttünk álló találkozó. A győzelem létfontosságúvá vállt az előzmények miatt, a hátralévő mérkőzések számának csökkenésével a megengedhető hibák száma is folyamatosan csökken.”

“Védekezésben rendkívül erős csapatról beszélünk. Remekül zárják a területeket, mely nagyon megnehezíti az ellenfél dolgát. Sokat kell mozognod, a vonalak közé mozogni, pontosan és gyorsan járatni a labdát, és elengedhetetlen a pontosság a tizenhatoson belül. Emellett óvakodnod kell a labdavesztéstől, mert megbosszulják. Remek játékosaik vannak.”

Az öltözőben uralkodó feszültségről

“Természetesen vannak ellentmondások, mint mindig. Az életben mindenkinek megvan a maga látásmódja, normális, hogy mindenkinek más a véleménye. Nem voltam egyszerű játékos, velem is hasonló volt a helyzet. Mindezt teljesen normálisnak látom. Főként egyébként személyes problémákról beszélünk.”

“Amikor nem jönnek a folyamatos győzelmek, a játék akadozik és nincsenek meg a gólok, mindenkinél eljön ez a pillanat. Vannak olyan helyzetek, ahol nincs meg az egyetértés, de a kapcsolatunk szerintem alapvetően jó, olyan dolgokról beszélünk, melyek nem említésre méltók.”

“Sokszor tárgyaljuk meg közösen az aktuális helyzetet. Vasárnap több témát is érintettünk. A futballra koncentrálunk, arra, hogy miben szükséges előrelépnünk. Vannak olyan helyzetek, ahol jól játszunk, de nem tudunk betalálni, ezzel pedig idegessé és frusztrálttá válunk egy kicsit. Ezek a helyzetek normálisak, amelyeken könnyen javíthat néhány győzelem.”

“Mindannyiunknak fel kell adni egy részünket a csapat érdekében. Nem mondhatom például azt egy támadó felfogású szélsőnek, hogy ne passzoljon a középpályásnak. Képesnek kell lenned a személyes érdekeidet háttérbe szorítani a csapatért. Az igazság az, hogy jelenleg életem egy új szakaszát élem, mely merőben más, mint az eddigiek, egy tanulási folyamatban vagyok, ugyanez volt velem a Las Palmasnál és a Real Betisnél is. Ez egy folyamat, az idő pedig mindig eldönti, kinek hol a helye.”

Arthur távozásáról:

“Nem foglalkoztat az, amit az édesanyja mondott. Nincs kétségem afelől, hogy a lehető legjobbját fogja hozni és maximalistán fog hozzáállni az utolsó napig. Elmondta, hogy még vannak céljai a csapattal, ezeket pedig el akarja érni. Eldöntöm a meccsig, hogy mennyi játékpercet kap majd, többet, esetleg kevesebbet.”

Hogy érzi magát?

“Nem változtak az érzéseim azóta, mióta megérkeztem ide, ugyanolyan erős vagyok. A lelkiismeretem tiszta, mindent megteszek azért, hogy jól menjenek a dolgok, hogy olyan jól játsszunk, amennyire csak lehet. Mindez megnyugtat engem. Néha az eredmény nem engem igazol. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy képesek vagyunk jól végezni a munkánkat. Tudom, hogyan működik a futball, megtapasztaltam már ezt itt és korábbi csapataimnál is. Amikor nyersz, akkor jól érzed magad, amikor nem, akkor rosszabbul.”

“Nem foglalkozom a külső hangokkal, a csapatot irányítom és arra koncentrálok, amire kell. Kivétel ez alól, ha a vezetőségtől kapok bármiféle információt. Tudom, hogyan működik ez.”

A Real Madridról

“Nincs ráhatásunk a játékukra, így csak a sajátunkkal tudunk foglalkozni. Fejlődnünk kell, hogy az összes hátralévő mérkőzésünket hozni tudjuk. Remélhetőleg a rivális több lehetőséget ad nekünk annál, mint eddig tette, az utolsó napig azzal a gondolattal kell élnünk, hogy minden meccs egy döntő.”

Griezmannról

“Továbbra is csak tizenegy játékos kezdhet egy mérkőzésen. Korábban arról kérdeztetek engem, hogy Riqui és Ansu miért nem játszik. Minden az adott mérkőzéstől függ, illetve attól, hogyan teljesítenek az edzéseken. Ezért is kerültek be a csapatba legutóbb. Minden játékos nagyon fontos a számunkra. Megértem, hogy van egy bizonyos hierarchia a játékosok között, de mindenkinek kell játéklehetőség és pihenés is.”

A bevezetett ivószünetről

“Néha jól jön neked, néha nem. Ez egy új helyzet, mely lehetőséget teremt számunkra, hogy a meccs közben módosítsunk néhány dolgon.”

A Messi és Sarabia között történtekről

“Nem történt semmi, nem tudom mit vár, mit mondjak erről.”

A bajnokságról

“Nyilvánvalóan csökkentené az esélyeinket a bajnokságra az, ha nem nyernénk meg a mérkőzést. Meg kell nyernünk minden hátralévő meccset, akkor pedig bármi megtörténhet még.”