Setién: “Megnyugtat a Real Madrid elleni támadójátékunk”

A Barcelona vezetőedzője, Quique Setién megtartotta a Real Sociedad elleni bajnoki mérkőzés hivatalos sajtótájékoztatóját, melyen több érdekes téma is szóba került. Többek között a másodedző, Eder Sarabia helyzete, a Real Madrid elleni mérkőzés, illetőleg a bajnoki hajrá is. 

Hogyan hat a csapatra az a tény, hogy a bajnoki hajrára a Real Madrid fordul elsőként?

“Soha nem tudhatjuk, ugyanakkor mindig azt mondtam, hogy az aktuális ellenfelünk legjobb formájára kell felkészülnünk minden mérkőzést megelőzően. A Real Madrid egy különleges csapat, jól szerepelnek idén a bajnokságban. Nehéz mérkőzésekre számítok a folytatásban.”

Tudna mondani néhány szót Eder Sarabia esetéről?

“Szerintem már kibeszéltük ezt a témát az elmúlt egy hétben. Eder hibát követett el, ami természetesen rosszul érintett engem is. Amikor kell, akkor elnézést fogunk kérni, mert nem olyan szavakat használtunk, amiket kellett volna. Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy a vezetőedző és a másodedző is olyan feszültségnek vannak a mérkőzések alatt kitéve, hogy néha előfordul ilyesmi. A játékosok is megértik ezeket, melyekről tudják, hogy ösztönzőleg próbálnak rájuk hatni, ugyanakkor tartanunk kell magunkat az etiketthez, elvégre gyerekek is nézhetik a mérkőzéseket, nevelő szándékkal nekünk is példát kell nekik mutatnunk. Kényes témák ezek, melyekre nagyon kell ügyelni.”

Aggódik amiatt, hogy a Clásicón elszenvedett vereség miatt esetleg romlik a kapcsolata a játékosokkal?

“Egyértelműen. A vereség mindig egy meglévő opció, ennek ellenére mindig fájdalmasan hat. Fel vagyunk ugyanakkor készülve arra, hogy ezt a frusztrációt kezelni tudjuk. Minden nap egy fokkal magasabb szinten kell teljesítenünk, a sportemberek ezzel mind tisztában vannak. Mint mindenkinek az életben, nekem is el kell tudnom nyerni a játékosaim bizalmát. Nem könnyű olyan játékosokat edzeni, akik már mindent megnyertek pályafutásuk során, ilyen ajánlólevéllel, mint amilyen nekem van. Valakinek könnyebb, valakinek nehezebb a bizalmába férkőzni. De ezek az életben mindenhol jelen vannak. Meg kell győznöm őket arról, hogy a tudásommal segíteni tudok nekik.”

Mennyi ideig kell nélkülöznie a csapatnak Arthur-t?

“Nem mondhatok sokat. Elvileg fájdalmat és kellemetlenséget érzett, kezelésbe fogják venni, ennek a folyamatnak a sebessége fogja ezt meghatározni.”

Mitől tart a leginkább? A Real Sociedad-tól, vagy pedig a közönség fogadtatásától?

Nyugodt vagyok, ugyanis egy új mérkőzés kezdődik holnap. Meg vagyunk győződve arról, hogy jó irányba haladunk, elvégre hét egyértelmű gólszerzési lehetőséget dolgoztunk ki a Real Madrid ellen.

“Jó úton haladunk, de nem foglalkozunk mindezzel. Mérkőzésről mérkőzésre haladunk, reméljük jól fogunk játszani holnap. Egy pontra vagyunk a listavezetőtől, sok meccs van még hátra, ott leszünk a végelszámolásnál.”

A bemutatásán beszélt arról, hogy tiszteli a klub legendás játékosait, de mindenkinek megvan a saját szerepe. Gondja van az öltözővel?

“Nem tudom miből gondolod azt, hogy gondom lenne a csapat irányításával. Nincsenek feszültségek az öltözőn belül. Sok dologban fejlődtünk az elmúlt időszakban, remek a kapcsolatunk.”

Megnyugtatja az a gondolat, hogy minden bizonnyal a Barcelona és a Real Madrid is fog még pontokat hullajtani a folytatásban? Egyetért Piquével, miszerint az ellenfél az egyik legrosszabb Real Madrid?

“Nehéz lenne elképzelni azt, hogy mindkét csapat behúzza a maradék mérkőzését, a bajnokság ugyanis rendkívül nehéz. Nem csak nekünk ugyanakkor, hanem bármelyik másik csapatnak. Motiváltak vagyunk ennek ellenére, Gerard pedig a saját nézőpontjából látja a dolgokat, én pedig a sajátoméból, ami esetenként különbözhet egymástól.”

Pozitív és negatív élményei a csapattal kapcsolatban?

“Könnyebb irányítani a csapatot, mint azt gondoltam, egyetlen egyszer sem volt szükség arra, hogy felemeljem a hangomat. Szeretek inkább beszélgetni a játékosaimmal. Mivel az öltözővel nincs gondom, így negatív élményem sem volt.”

Úgy gondolja, hogy a Barcelona a bajnokság esélyese?

“Nem mondhatom ezt, mivel a helyzet hétről-hétre változik. A lényeg a folytonosság. Sajnálom, hogy leragadok többször ennél a résznél, de boldoggá tesz az a tény, hogy hét tiszta lehetőséget is kidolgoztunk a Real Madrid pályáján. Természetesen a mérkőzés végeredménye attól függ, berúgjuk-e a helyzeteket. A Real vezető találata egy Piqué-n megpattanó lövésből érkezett, míg nekünk hasonló helyzetünk volt Martin [Braithwaite – a szerk.] esetében, ám a labda nem ment be azon az oldalon. Ugyan az eredmény a legfontosabb, én azonban más dolgok miatt pozitív tudok maradni. Nagyon fontos és pozitív, hogy ennyi helyzetet tudtunk kialakítani egy ilyen ellenfél ellen.”

Hogyan hat a koronavírus a csapatra?

“Vannak erre a kérdésre nálam kompetensebb emberek is. Nem értem ezeket a kérdéseket, nem tudunk tenni ellene semmit, neked azonban mindenáron ilyen kérdéseket kell feltenned..”

Mit gondol Ansu Fatiról?

“Ansu egy nagyon fontos játékos, ugyanakkor valamikor nem rá van szükségünk, más alkalommal viszont nagyon is. Sok mindent jól csinál, néhány dologban még fejlődnie kell. Nagyon boldog vagyok, hogy velünk van, elégedett vagyok a munkájával.”

Hogyan tekint arra a lehetőségre, ha netán a koronavírus miatt zárt kapuk mögött kellene játszaniuk?

“Játékosként volt rá lehetőségem, elmondhatom, nagyon rossz. A közönség óriási szenvedélyt tud generálni, különösen akkor, ha odahaza, a saját közönségünk előtt játszunk. Nekünk azonban hallgatnunk kell a szakértő emberekre, akik majd ezt eldöntik. Szomorú lenne, de ha muszáj, akkor muszáj.”

Messi az utolsó hét mérkőzéséből csak egyen volt eredményes. Aggódik emiatt?

“Nem. Mindenkivel előfordul, hogy nem mennek be a helyzetek, de a lehetőségek ott vannak előtte, továbbá ő is rengeteg lehetőséget teremt. Nem kell leírni egy rosszabb időszak miatt.”