Messi rövid időn belül másodszor üzent a vezetőségnek

Mélyülni látszik a szakadék a Barcelona játékosai és a klub vezetősége között. A tegnapi napon, rövid idővel azután, hogy Éric Abidalt kiosztotta Instagram oldalán, Messi ismét a vezetőség ellen emelte a “hangját”, mely ismerve az argentint, erőteljesen jelzés értékű lehet.

Az elmúlt egy-másfél évben szinte minden hónapra jut egy-egy elégedetlenségre okot adó történés, melyre a játékosok egyre inkább nyíltan válaszolnak, ezzel pedig megerősítik azt, amit sok szurkoló is nyilvánvalónak tart: a vezetőség abszolút nem uralja a helyzetet, sőt.

Messi hétfői levelében a következőt írta, mely nyilvánvalóan a vezetőségnek, főként az elnöknek, Bartomeunak volt címezve:

“Nem értjük miért próbáltak a média által nyomás alá helyezni minket egy olyan dolog miatt, amit mi magunk is pontosan tudtunk, hogy meg kell lépnünk. A valóság az, hogy a néhány napos késlekedést az okozta, hogy megpróbáltuk kitalálni milyen módon tudunk a legjobban segíteni a klubnak és az ott dolgozóknak ezekben a nehéz időkben.”

Erre Bartomeu a következőt felelte az egyik katalán napilapban:

“Messi az első naptól fogva azt mondta nekem: ‘Meg kell tennünk a fizetéscsökkentést’. Megértem, hogy idegesítette a játékosokat az, hogy a klubon belüli és azon kívüli források sem azt közölték, ami az igazság, de a tárgyalásokat Óscar Grau és jómagam vezettük, mi pedig nem informáltunk a dolgok állásáról senkit.”

Önmagunk is rájöhetünk arra, mi lett volna a korrekt eljárás. Elmondani azt, hogy a játékosok készek a megállapodásra, csak a részleteket kell velük megtárgyalni. Ezzel mindenki felé eleget tett volna az elnök, aki csak akkor állt ismét mikrofon mögé, amikor a talaj égette a lábát és már egyébként is késő volt.

Ugyancsak Messi szólalt fel néhány hónapja, Valverde menesztése után, Éric Abidal nyilatkozatával kapcsolatban, ahol a francia azt állította, hogy a játékosok nem voltak elégedettek a tréner edzéseivel.

“Őszintén megmondva, nem szeretek ilyen módszerekhez folyamodni, de úgy gondolom, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a saját munkája és döntései után. A játékosoknak értelemszerűen azért, ami a pályán történik, mi pedig mindig elsőként ismerjük el, ha nem úgy sikerült az adott meccs, ahogyan annak kellett volna. Ez az a felelősségvállalás, amit a sportvezetésnek is vállalnia kellene a döntései nyomán. Úgy gondolom, hogy az ilyen híreknél nevesíteni kéne, kire is gondoltak, mert máskülönben ez így egyszerű általánosítás, mely egyben hazugság is.”

Az idei előszezon közel sem azt a célt szolgálta, amit annak kellene egyébként. A csapat elutazott néhány hét leforgása alatt Japánba és Amerikába is. Erről Gerard Piqué is beszélt még szeptemberben, miután a csapat rövid idő alatt kikapott idegenben a Bilbaótól és a Granadától is, illetve döntetlent játszott az Osasuna ellen.

“Az előszezon nem segített különösebben azon, hogy jól kezdjük meg a szezont. Sokat utaztunk és keveset edzettünk. Sok figyelmeztető jel volt arra, hogy nem vagyunk megfelelő állapotban fizikálisan. Nézzük meg mi történt Messivel. Nem könnyű jól játszani és meccseket nyerni olyan kondiban, mint amilyenben mi vagyunk jelenleg, ilyenkor pedig beszélni kell az előszezonról. A rossz forma ugyanis következik valamiből…”

Ami az idei nyári turnét illeti, vannak hírek arról, hogy a Barcelona idén is elutaztatná a keretet az USA-ba, de csak akkor, ha ez egészségügyileg megoldható.

Lehet még sorolni természetesen sokáig az oda-oda szúrásokat a játékosok részéről, Busquets például a rövid keretről beszélt, amire ugyancsak nem tudott felkészülni a klub, sőt, több játékostól meg is váltak a télen.

“Rövid a keretünk, de ezzel nem mondok újdonságot. Annyian vagyunk amennyien, így kell nekimennünk a következő mérkőzéseknek. Rövid a kispad, ilyen volt a kerettervezés.”

Hogy ez hova vezet pontosan a jövő nyári elnökválasztásig, azt nem lehet tudni, de egy biztos: sok jó dolog nem fog belőle kisülni.