Koronavírus: a játékosok a meccsek elhalasztását kérik!

Egyre élesebb a helyzet minden tekintetben, ami a koronavírust illeti. Olaszországban az egész országra kiterjedő karantént rendeltek el, mérkőzések mennek le zárt kapuk mögött, más sporteseményeket el is halasztanak, most pedig a spanyol bajnokságot is elérte ez a folyamat.

A Spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) csütörtök délben fog tárgyalni arról az eshetőségről, hogy a mérkőzéseket ne zárt kapuk mögött játsszák, hanem függesszék fel, mint azt tették például Olaszországban már.

A találkozón a játékosok érdekeit tömörítő szervezet (AFE) is jelen lesz, akiknek álláspontja igen egyértelmű:

“Attól, hogy a szurkolókat nem engedik be, még nincs biztonság. Megértjük, hogy óvakodni kell a csoportosulásoktól, mely növelheti a vírus terjedését. Ám ez egy olyan kockázat, melyet nem lehet elkerülni azzal, hogy kitiltjuk a szurkolókat a stadionokból. Ráadásul, ha hetekig ürességtől kongó lelátók előtt kellene a csapatoknak játszania, az a sportnak okozna sérülést” – írja közleményében a szervezet.

Ezt több játékos is megosztotta Twitteren, mindenki mást hozzátéve:

A Barcelona korábbi játékosa, Denis Suárez így gondolja:

“Tanulság: mi a szurkolókért játszunk. Mit ér az egész nélkülük?”

A másodosztályú Rayo Vallencano középpályása, Mario Suárez ezt írta:

“A sportban való részvételnek, az én esetemben a futballban, nincs értelme, ha nincsenek ott a szurkolók. Zárt kapuk mögött játszani egyfajta ellentmondás. Az egészség az első, de nem veszélyes a mérkőzésekre utazni (vonattal vagy repülővel)… Ha a helyzet tényleg ennyire komoly, függesszük fel a ligát.”

A Barcelona legendás trénere, Pep Guardiola is nyilatkozott:

“Mi a szurkolókért játszunk, ha ők nem tudnak nézni minket, akkor nincs értelme az egésznek. Lehet szó a Premier League-ről, a Bajnokok Ligájáról, vagy bármelyik másik kupamérkőzésről, nem játszanék nézők nélkül. Más, ha 1-2 meccsről van szó, ám hosszú távon nem látom értelmét, a sava-borsa elvész így a futballnak.”

A Zaragoza vezetőedzője, Victor Fernandez is a felfüggesztés mellett van:

“Először is, a futball egy kontakt sportág, melyben nagy a fertőzés kockázata. Érdekes lenne, ha pont minket kihagynának ebből. Elvégre a játékosok köhögnek, köpködnek, egymásnak ütköznek. Nagy lenne így a fertőzés veszélye. Másodszor, a futball a látványról és a hangulatról szól. Szenvedélyről, érzelmekről. A rajongók nélkül a mérkőzések szomorúak, egyhangúak és üresek lennének. Ez tiszteletlen a szurkolókkal szemben. A legmegfelelőbbnek a bajnokság felfüggesztését látom, amíg a helyzet nem normalizálódik.”

A Real Oviedo, a Las Palmas és a Deportivo La Coruna ugyancsak a felfüggesztésért kampányol. Holnap okosabbak leszünk.