Koeman: “Nem tartozunk a topfavoritok közé”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman megtartotta a Bajnokok Ligája csoportkörének nyitómérkőzését megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A katalánok ellenfele a Ferencváros lesz, akik kedd este 9 órakor vizitálnak a Camp Nou-ban.

Első mérkőzés a Bajnokok Ligája új szezonjában

“A versenynaptár minden hete nagyon fontos, mely alól ez sem kivétel természetesen. Jól szeretnénk kezdeni a Bajnokok Ligája idei szezonját, ez jár a fejünkben. Nehéz meccs lesz, hiába a hazai pálya, de meg kell nyernünk.”

A nyugalom fontossága

“A Barcelona játékosának vagy edzőjének lenni mindig nagyon stresszes feladat.. tudjuk mi zajlik a klubnál, illetve mi történik a klubon kívül is, amire nincs ráhatásunk.. Mindent megteszünk azért, hogy a srácok tökéletesen megértsék az új játékrendszert. Optimisták vagyunk a holnapi mérkőzéssel kapcsoaltban.”

Dembélé teljesítménye

“Az utóbbi időben szerintem jó munkát végez. Az első félidőben sok labdát vesztett, ugyanakkor, ha megpróbálsz bejutni a tizenhatoson belülre, akkor az önmagában meglehetősen rizikós, Dembélé pedig szereti ezeket felvállalni. A második félidőben némileg jobban ment már neki, megkértem arra, hogy próbálja inkább felépíteni a támadásokat. Nagy a versengés a támadósorban, te pedig mindig választút elé kerülsz, minden mérkőzés előtt.”

Leo Messi helyzetéről

“Talán teljesíthetne picit jobban is, de napról napra boldognak látom őt, jó munkát végez az edzéseken. Koncentrált, szeretne a csapat élére állni és jól játszani. Nincsenek kétségeim iránta. A lövése, ha nem a kapufán csattan, hanem mondjuk néhány centivel beljebb megy, akkor lehet teljesen más mérkőzés lett volna a szombati. Nincsenek kétsegeim a teljesítménye iránt.”

Memphis Depay

“Nem aggódom a gólok hiánya miatt. Négy meccset játszottunk eddig a bajnokságban, ezeken nyolc találatig jutottunk. Nehéz két mérkőzésen vagyunk túl, két remekül védekező csapattal szemben. Megvan a csapat támadószekciójában a kellő kvalitás ahhoz, hogy gólokat szerezzünk.”

Az öltöző hozzáállása példás

“Nem vagyok egyáltalán csalódott. Minden játékosom tudása legjavát próbálja adni, ennek ellenére persze vannak olyan dolgok, amikben feljődniük kell. Boldognak látom a csapatomat, annak ellenére is, hogy nyilván csalódottak a szombati eredmény miatt. Ugyanakkor nincs időnk szomorkodni, hiszen rögtön egy jön egy újabb meccs. Nem lehetsz csalódott egy kerettel, ha olyan keményen dolgoznak, mint ezek a srácok. Képesek tovább fejlődni.”

Az előző évi kiesés

“Nem tudom mi hányzott, mivel nem voltam itt. Ha elbukunk idén, válaszolni tudok majd erre a kérdésedre.”

Az önbizalom helyreállításának fontossága

“Mindig fontos, hogy egy vereséget győzelemmel tudj elfeledtetni, ráadásul ez a meccs az első BL-meccsünk lesz. Fontos, hogy nyerjünk idehaza, és természetesen idegenben is. A bajnokságban soron következő ellenfelünk neve miatt ez a meccs talán kevesebb figyelmet kap, mi azonban nem gondolkodhatunk így.”

Pedri és Ansu Fati

“Elképzelhető, hogy mindketten kezdők lesznek, a teljesítményükkel kell ezt kiharcolni, nem fogom őket csak azért lerakni a padra, mert fiatalok. Ugyanakkor sok versenytársuk van. Elégedett vagyok mindkettejük teljesítményével, tudjuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha a pályán vannak, de ez normális. Éppen ezért kell segítenünk nekik abban, hogy fejlődjenek, ők pedig nyitottak is erre, keményen dolgoznak minden nap.”

Griezmann helyzetéről

“Jó munkát végez, de képes sokkal jobban is játszani. Tudja a helyzetét, ezen csak ő tud változtatni.”

A sorozat favoritjai lennének?

“A Barcelonánál a győzelemért kell hajtanod a bajnokságban és Európában is. Ugyanakkor rajtunk kívül több erős csapat is van még. Nem vagyunk szerintem a legesélyesebbek között, de sokáig mehetünk.”

A két szűrős játékrendszerről

“Nem gondoljuk azt, hogy sétagalopp lesz a holnapi meccs. Egy erős csapattal kell majd kiállnunk, látva a játékosaik karakterét. Nem fogunk csak azért tartalékolni, mert hétvégén a Real Madrid ellen játszunk, a holnapi meccs a legfontosabb most.”

Erwin Koeman-ról

“Beszélgettem vele, mint a testvéremmel, de nem a Ferencvárosról. A futball ugyanis rengeteget változott azóta, mióta ő edzősködött Magyarországon. Egy erős csapatról beszélünk, mely vezeti hazája bajnokságát. Szeretik birtokolni a labdát, jó játékosaik vannak.”

A Ferencváros

“Nehéz meccsre számítunk, ugyanis a mai futballban nincs már könnyű ellenfél. Helyzeteket kell kidolgoznunk, kielemeztük a játékukat, tiszteljük őket.”

A spanyol futball

“Mindenhol láthatunk furcsa eredményeket, nézd meg mi történt már idén a Liverpoollal, a Bayern Münchennel vagy a Juventus-szal, ez alól pedig természetesen Spanyolország sem kivétel. Minden ellenfél kemény ellenállást tanúsít már a mai futballban. A koronavírus pedig csak még inkább csökkentette a csapatok közötti különbséget. Még mindig megnyerhetjük természetesen a bajnokságot, de a vírus nem csak az életre, hanem a futballra is komoly hatást gyakorolt.”