Koeman: “Megértem a klub és a játékosok érveit is”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman első El Clásicójára készül, mint vezetőedző. A tréner pénteken megtartotta a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját, melyben elmondta, egy motivált Real Madridra számít, melynek szombati produkcióját nem befolyásolja az elmúlt két meccsen elszenvedett vereség.

Közönség nélküli Klasszikus

“Hiányzik nekünk a közönség, ahogyan minden más csapatnak. Furcsa egy ekkora stadion esetében, ha nincsenek ott a szurkolók, akik óriási segítséget jelenthetnek az általuk kreált atmoszférával. Nekünk azonban mindehhez hozzá kell szoknunk, és reménykedni, hogy hamarosan ismét velünk lehetnek. Az ehhez hasonló mérkőzéseken a közönség még nagyobb fontossággal bír, akár azt is mondhatnám, plusz egy embert jelentenek a pályán.”

Szoros menetrend

“Azt hiszem, mindkét csapatra komoly nyomás nehezedik. Nem gondolom, hogy az elmúlt mérkőzés eredménye bármennyiben is befolyásolná ennek a meccsnek az eredményét. A Real Madrid talán nem volt megfelelő szinten az előző két találkozón, de ez nem jelenti azt, hogy erre a meccsre ne szívnák fel és ne tennék oda magukat. Egy nagy klubról beszélünk, amelynek tapasztalt játékosai vannak, tudják kezelni a rájuk nehező nyomást.”

Griezmann

“Mint mindenki másnak a támadósorban, az ő szereplésére is van esély. Nem tartom hasznosnak, minden sajtótájékoztató alkalmával a szerepköréről beszélgetnünk. Sok játékosunk van ezekre a posztokra. A pillanatnyilag legjobb kezdőcsapatot igyekszem majd összeállítani.”

Zinedine Zidane

“Remélhetőleg nyugodtan fog tudni aludni. Edzőnek lenni egy másik világ. Ez a mérkőzés pedig különbözik a többitől. Nagyobb a nyomás, de régóta vagyok ebben a sportban, így megtanultam ezt kezelni, én biztosan jól fogok pihenni.”

Piqué nyilatkozata

“Évek óta itt játszik, ellenben velem, aki még csak három hónapja van itt. Megvan a saját véleménye, amit tiszteletben tartok. Okos embernek tartom, képes arra, hogy egy ilyen interjú után másnap jó teljesítményt nyújtson a pályán.”

Real Madrid

“Hasonlóan minden csapathoz és edzőhöz, ha hibázol, akkor javítani és fejlődni szeretnél, ugyanakkor sem mi, sem pedig ők nem vagyunk hijján az önbizalomnak. Olyan játékosok játszanak mindkét csapatban, akik a legmagasabb szinten teljesítenek évek óta, óriási tapasztalatuk van. Nem számítok egy sebezhető Real Madridra, fel fognak készülni belőlünk. Jó képességű csapatuk van, akik képesek néha 4-4-2-őt, néha pedig 4-3-3-at játszani, egy dologban pedig biztosak lehetünk: nekünk nem fognak annyi területet engedni, mint azt az előző két mérkőzésen tették. Fontos lesz számukra, hogy Sergio Ramos velük lehet-e. Egy remek védő, aki személyiségénél fogva vezére tud lenni a csapatának. Az ő jelenléte komolyan befolyásolhatja a mérkőzést.”

Jordi Alba

“A játékosé az utolsó szó, tudni fogja, mikor áll készen a játékra. Holnap fogunk dönteni erről. Jónak látom a teljesítményét, de még várnunk kell, történik-e valami. Ha minden rendben lesz, akkor természetesen számításba veszem majd a szerepeltetését.”

Tapasztalt játékosok

“Számomra a legfontosabb az, hogy egy játékos milyen teljesítményre képes a pályán. Nem az alapján válogatom össze a csapatot, hogy minél több legyen a rutin, elvégre, ha a fiatalok nem játszanak, soha nem lesz rutinjuk. A kortól függetlenül fogom összerakni a kezdőt.”

Motiváció

“Nem kételkedem, éhesek és ambiciózusak a srácok. Egy Clásico mindig más, szeretnénk hazai pályán győzni, több önbizalmat szerezve és megmutatni azt, hogy jó úton haladunk.”

25 éve játszott utoljára Clásicón

“Az érzéseim nem változtak azóta sem, az egyetlen változás annyi, hogy akkor volt közönség, most pedig nem lesz. Ez a legrosszabb, ami történhetett. Két olyan csapatról beszélünk, mely minden évben megharcol a bajnoki elsőségért. Amennyiben pedig az egyik alulmarad, úgy a csapat edzője egyből a kritkák kereszttűzébe kerül.”

Egy esetleges siker

“Fontos, hogy fejlődj, a győzelmekkel pedig önbizalmat szerezz. A srácok megérdemlik ezt, hiszen keményen dolgoznak minden nap, motiváltnak látom őket. Ha meccsseket nyersz, az életed sokkal könnyebb. Szoros a naptár, ugyanakkor mérkőzésrő mérkőzésre kell haladnunk, ami a csapatösszeállítást illeti, nem gondolkodhatunk előre.”

A csapat körül zajló dolgok

“Nem aggódom emiatt, mert az edzéseken és a mérkőzéseken nem látom jelét annak, hogy ez befolyásolná a teljesítményt. A klub részéről ez egy normális lépés a jelenlegi helyzetben, de a játékosok oldaláról is érthető, amit képviselnek. Amit én tehetek, az az, hogy felkészítem a csapatot a meccsekre, amit meg akarunk nyerni. Ha látok valami negatív változást, beszélek majd velük erről, addig viszont feleslegesnek tartom. Függetlennek kell maradnod ezektől a dolgoktól.”

Az ő Klasszikusai

“Jó néhányat játszottam, amelyeken nyertem és vesztettem is. Emlékszem az 5-0-ás sikerünkre, ahol egy csodálatos szabadrúgásgólt szereztem. A Barcelona játékosának lenni egy másik érzés, és az El Clásico is különleges, hiszen az emberek napokkal a mérkőzést megelőzően már csak erről beszélnek.. ez pedig motiválóan hat rád. Neked azonban függetlenítened kell magadat ettől, nyugodtan kell maradnod és hideg fejjel gondolni a meccsre. Egy fiatal játékosnak ez még többről szól.”

Ansu Fati-Vinicius Jr.

“Mindketten nagyszerű játékosok, fiatal koruk ellenére. Nagyon gyorsan szárnyal felfelé a pályafutásuk, sok dolgot megtanultak már ilyen korán is. Számomra nem fontos egy játékos esetében az, hogy hány éves, a teljesítmény a lényeges.”

Generációváltás

“Jó dolog, hogy változott a csapat tavalyihoz képest, hiszen így lehetőséghez jutottak olyan fiatalok, akik kiérdemelték a lehetőséget. Támogatni kell őket, akkor pedig meg fogják mutatni, hogy rászolgáltak a lehetőségre. Ansu Fati a jövő futballjának egyik nagy csillaga lesz, de keményen kell dolgoznia és fejlődnie. Segíteni fogjuk őt abban, hogy a világ egyik legjobb játékosává váljon, ahogyan több másik fiatal esetében is.”