Koeman: “Leo helyében én is levettem volna a mezemet”

A Barcelona holland vezetőedzője, Ronald Koeman kedden megtartotta a Ferencvárosi elleni, budapesti BL-mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A szakember beszélt Messi pihentetéséről, a középhátvéd-kérdésről, illetve természetesen az aktuális ellenfélről is.

A Fradiról:

“Nehéz mérkőzés lesz, hiszen az ellenfélnél több jó képességű, gyors játékos is van. A védelmünknek nagyon összeszedettnek kell majd lennie. Kontrollálnunk kell a mérkőzést, és kihasználni a szabad területeket. Jól játszottak öt védővel a Juventus ellen, amely csak a találkozó legvégén tudta kiharcolni a győzelmet. A legfontosabb, hogy ott vagyunk a legjobb tizenhat között, de mi a Barcelona vagyunk, így nem tehetjük meg egyetlen meccsen sem, hogy nem a győzelemre törekszünk. Csoportelsők szeretnénk lenni, három pont előnyünk van a Juventusszal szemben, két mérkőzéssel a csoportkör vége előtt.”

Messi nem utazik:

“Nem megszokott az esetében, hogy pihenőt kapjon, de a naptár két lehetőséget kínált számunkra: a Kijev és a Ferencváros ellen, már biztos továbbjutóként adott a helyzet erre. Nem csak ő kap ugyanakkor pihenőt. A bajnokságban már más a helyzet, ott minden mérkőzésünkön győzelmi kényszerben lépünk pályára, így ezután a meccs után már nem nagyon lesz minderre lehetőségünk. Megbeszéltem vele ezt, a végső szó ugyanakkor az edzőé, én pedig úgy láttam jónak, ha ezúttal inkább pihen.”

“Nagyon fontos számunkra, hiszen ha hozzá kerül a labda egészen elképesztő dolgokat láthatunk tőle. Ugyanakkor nem reális elvárás egyetlen játékostól sem, hogy pályafutása minden idényében 30 gól felett termeljen. Ennek ellenére keményen dolgozik és még mindig nagyon hasznos a jelenléte a támadásainknál.”

Araújo és Umtiti felépülése:

“Umtiti közel van a visszatéréshez, éppen ezért szerdán a B csapatban pályára lép majd egy barátságos mérkőzésen is. Ami Araújót illeti, az edzés egy részét már a csapattal végezhette, kockáztatni ugyanakkor nem akartunk, csakis száz százalékos állapotban léphet pályára. Talán a következő meccsen, esetleg a Juventus vagy a Levante ellen már számíthatunk rá.”

Piqué állapota:

“Beszélgetek vele, minden nap keményen dolgozik az edzőközpontban. Nem vagyok orvos, nem én mondtam ki az utolsó szót amellett, hogy ne feküdjön kés alá. Ez csakis az orvos és az ő döntése volt. Nem tudom mikor térhet vissza, de remélem még pályára léphet a szezonban.”

Messi sárga lapja:

“Mindannyian tudjuk, ha leveszed a mezedet, akkor sárga lapot kapsz majd. Ugyanakkor mindenki tudja, miért tett így Leo. A helyében pedig én sem tettem volna másképpen.”

Braithwaite játéka:

“Próbálgatnunk kell a csapatot, melyik a csapat legjobb támadófelállása, illetve nekik mely poziíciók fekszenek a legjobbnak. A munkájával kiérdemelte a lehetőséget, ugyanakkor a szükség is szülte ezt, hiszen szükségünk volt egy kilencesre.”

Sok a sérült középhátvéd:

“Komoly balszerencse ez számunkra. A kerettervezésbe a klub anyagi helyzete is komolyan beleszól. Lehetőséget kellett így adnunk Araújónak és Minguezának is.. Ezek a srácok jelentik a klub jövőjét, lehetőséget kell nekik adni a bizonyításra. Amennyiben nincs pénzed igazolni, úgy lehetőséget kell adnod az akadémistáknak, Hollandiában ugyanígy működik a helyzet.”

Elnökválasztás:

“Nem befolyásolja a munkámat továbbra sem, hogy az emberek beszélnek erről a témáról. Amikor aláírtam, pontosan tudtam, hogy januárban vagy márciusban választásokat tartanak, ugyanakkor két éves szerződésem van, meglátjuk ki nyer. Egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzetben az emberek beszélnek az elnökjelöltökről, hiszen ez fontos időszak egy klub életében. Nekünk mindösszesen annyi munkánk van, hogy a csapattal a lehető legjobb eredményt érjük el, majd utána eldől, mit hoz a jövő.”

Sokat segítenek a fiatalok:

“Nem okoztak meglepetést, hiszen az edzéseken láttam már a képességeiket. A Barcelona játékosaira komoly nyomás nehezedik, ám ez nem okoz gondot nekik. Bíznunk kell bennük és lehetőséget adni.”

Todibo visszatérhet januárban:

“Nem beszéltünk még erről a kérdésről, azt sem tudom igaz-e a januári visszatéréséről szóló hír.”

Átigazolások:

“Nem ez a megfelelő időpont arra, hogy ezt a témát megtárgyaljuk. Először klubon belül kell beszélnünk erről, azok után persze, hogy tudjuk, ki lett az új elnök. Rengeteg minden befolyásolja ezt. Nem akarok nevekről és posztokról beszélni, ugyanis tiszteletlen lenne a kerettel szemben. Meglátjuk mit hoz a január.”