Koeman: “Ha megrángatnak előlről, nem eshetsz hátra..”

A Barcelona a szezon első El Clásicóján 3-1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Real Madrid ellen. A mérkőzést követően érthetően csalódottan nyilatkozott a katalánok vezetőedzője, Ronald Koeman, illetve Sergio Busquets és Sergiño Dest. 

Ronald Koeman:

A mérkőzés

“Jól játszottunk, helyzeteket alakítottunk ki. A második félidőben ezt igyekeztünk folytatni, szerintem sikerrel. Nehéz megérteni ezt a vereséget, mert nem szolgáltunk rá. A játékvezető néhány döntését egészen egyszerűen nem értettem. A megítélt büntető alapjaiban befolyásolta a mérkőzés végeredményét. A büntető ellenére szerintem jól játszottunk.”

A videóbíró ítélete

“Nagyon komoly ráhatása volt a mérkőzésre. Nem értem ezt az egész rendszert, mintha csak akkor használnák, amikor ellenünk kell ítélni. Az ilyen küzdelem minden meccsen többször megtörténik a tizenhatoson belül. Öt mérkőzést játszottunk a bajnokságban és még soha nem ítéltek számunkra kedvezőt. Ellenünk viszont annál inkább, számtalan példát tudnék hozni, kezdve a Celta elleni piros lappal, könyöklés címszóval, Messi buktatására a Sevilla ellen, ma pedig egy ilyen… Nem érdemeltünk vereséget, így legalábbis semmiképpen sem.”

A taktikáról

“A tervünk az volt, hogy kontrolláljuk a mérkőzést, változtattam Messi pozícióján, Ansut pedig mellé raktam, hogy sebességével segítse a támadósort. Ezzel az volt a célom, hogy a Madrid két középhátvédje minél mélyebben legyen kénytelen helyezkedni, a két szélső középpályás posztra pedig két labdaügyes játékost raktam. Azt hiszem, ebben az értelemben boldogok lehetünk. Jó mérkőzést játszottunk.”

Későn cserélt

“Amikor vesztésre állsz, azt keresed, hogyan tudsz jobb lenni helyzeteket teremteni. Olyan játékosokat akartam behozni, mint Dembélé és Trincão, akik gyorsak és képesek több egy az egy elleni párharcot vállalni. Tudtam, hogy ezzel kockázatot vállalok, de azon a ponton már nem érdekelt, hogy egy vagy két góllal kapunk ki.”

Mit mondtál a játékvezetőnek?

“Szerinted ez egy büntető volt? Mert szerintem abszolút nem. Ezt megmondtam a játékvezetőnek is. Azt mondtam neki, bárcsak egy nap elmagyarázná nekem, hogyan működik Spanyolországban a videóbíró. Eddig csak ellenünk ítéltek az elmúlt öt forduló alkalmával, egyszer sem mellettünk. Megkérdeztem tőle, miért csak ellenünk ítél folyamatosan a VAR?”

Lenglet

“Nem beszéltem még vele a mérkőzésről. Megfogta Ramost, de messze nem annyira, hogy ekkorát kelljen esnie. Ha megrángatják előlről a mezedet, nem zuhanhatsz hátrafelé..”

A videóbíró Ramost védte?

“Normális, hogy a Madrid játékosai a saját érdeküket védik, és azt gondolják, hogy ez egy teljesen jogos büntető volt. Nincs ezzel semmi problémám. A játékvezetőnek azonban következetesnek kéne lennie.”

Sergio Busquets:

Egyensúly

“Őrült mérkőzés volt, különösen az első félidő. A másodikban két nagy lehetőséget is ki tudtunk alakítani. Kényelmesen játszottunk, többet tudtuk birtokolni a labdát, sikerült üres területet nyitnunk.”

A büntetőről

“Felborította teljesen a mérkőzés egyensúlyát. A büntető után, előnyben már jóval kényelmesebb helyzetben voltak.”

A videóbíróról

“Nehéz megítélni, ugyanis több olyan mérkőzést vagy helyzetet lehet látni, ahol a mainál sokkal egyértelműbb dolgok maradnak ítélet nélkül. A Betis egyik mérkőzésén volt egy, ennél jóval látványosabb eset, de nem történt semmi. Azt mondják, hogy nagyon-nagyon egyértelművé kell tenni a szabályokat, olyanná, hogy mindenki egyetértsen vele. Ma több ítélet is túlságosan erőteljes volt szerintem.”

Sergiño Dest:

Vereség:

“Nehéz meccs volt, idegesít, hogy kikaptunk.”

Büntető:

“Nem voltam jó pozícióban ahhoz, hogy lássam, tényleg az volt-e. Csak és kizárólag a mérkőzésre és a győzelemre fókuszáltam.”

Igazságos eredmény?

“Szerintem többet érdemeltünk volna.”

Önkritika:

“Jobban kell élnünk a lehetőségeinkkel. Most már a Juventus elleni szerdai összecsapásra kell koncentrálnunk. Össze kell szedni magunkat és motiváltnak kell maradnunk.”

Az első Klasszikusát játszotta:

“Boldog vagyok, hogy pályára léphettem, ugyanakkor csalódott, mert vesztettünk.”

A jobboldalon játszott ezúttal:

“Picit otthonosabban érzem magam ezen az oldalon, de, ha a helyzet úgy hozza, eljátszok a baloson is, nem probléma.”