Koeman: “Bárkit le lehet videózni, ahogyan sétál”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman megtartotta a Real Betis elleni bajnokit megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner rengeteg kérdést kapott Messivel kapcsolatban, emellett természetesen korábbi játékosa, Joaquín megjegyzésével kapcsolatban is kíváncsiak voltak a véleményére.

Messi állapotáról, szükséges-e a pihenés:

“Minden nap bővebb információkat kapok a játékosaim erőnléti állapotáról, tudom, hogy Leo mikor képes játszani. Amennyiben azt veszem észre, hogy Leo nem száz százalékos, úgy nem fog pályára lépni.”

“Messi még mindig kivételes játékos, nagyon fontos szerepe van a támadásaink felépítésében. Tudom, hogy egyelőre csak büntetőből sikerült betalálnia, de ettől még nagyon fontos játékos, aki képes megteremteni a különbséget.”

“A Messi 92. percben sétálásánál készült képek? Engem is kielemeztek, hogyan ülök a padon vagy hogyan reagálok egy-egy rossz megoldásra… úgy tűnik mostantól jobban kell arra figyelnünk, mit vesz fel rólunk a kamera, mint hogyan dolgozunk. Nem értek vele egyet.”

“Nem gondolom szükségességét, hogy ismételjem magamat, megmondtam már rengetegszer. Bármelyik játékosról csinálhatsz egy rövid felvételt, amelyen sétál.. Elégedett vagyok a hozzáállásával, ha vitát akartok generálni, az a ti problémátok, én nem fogok belemenni.”

“Erősnek látom Messit, olyannak, aki szereti és élvezi még mindig ezt a sportot. Egy győztes alkat, aki nehezebb időszakát éli, hiszen nem mennek be azok a lövései, amikből  korábban gólokat szerzett, ennek ellenére mindent megtesz, hogy ez változzon.”

“Olyan helyre akarjuk tenni őt a pályán, ahol a legnagyobb problémát tudja okozni az ellenfélnek, különösen támadásban. Több pozícióban is játszott már a szezon során, hamis kilencesként vagy szélsőként.”

Frenkie de Jong szerepköréről:

“Nagyon kevesen vagyunk a középhátvéd posztra, melyet még a sérülések is megtizedeltek. Tudjuk, hogy Frenkie képes ezen a poszton is játszani, ugyanakkor még mindig szívesebben használom őt az eredeti posztján.”

A kapu előtti pontatlanságról:

“Sok minden meghúzodhat a kapu előtti rossz döntések mögött, kezdve a magabiztosság hiányával, nem az ösztöneidre hallgatsz, hanem gondolkozol és a rossz megoldást választod. Minden játékosom a passz lehetőségét keresi a tizenhatos előterében, ezen változtatni kell, fontos, hogy az ellefeleink tudják, vannak olyan játékosaink, akik a tizenhatoson kívülről is képesek gólt szerezni. A legnagyobb fontossága ugyanakkor szerintem az önbizalomak van.”

A régi és a jelenlegi csapat összehasonlításáról:

“A játékosok közötti különbségek eltűntek az idő előrehaladtával, a csapatban ugyanakkor győztes mentalitású játékosok vannak, akik ki vannak akadva, ha nem nyernek.. ez pedig az én felelősségem.”

Carles Aleñá és Riqui Puig helyzetéről:

“Beszéltem Aleñá-val a jövőjéről, ahogyan Riqui-vel is. Carles-t nagyon motiváltnak látom az edzéseken, érzem, hogy szeretne fejleszteni azokon az erényein, amelyek fontosak egy védekező középpályás esetében. Amennyiben valaki rászolgált az edzésen mutatott munkájával a játékpercekre, az meg is fogja kapni azt, ez mindig a játékosoktól függ.”

A távoli próbálkozások hiányáról:

“Olyan játékosokkal rendelkezünk, akik egész életükben a passzopciókat keresték a kapu előtt, de ezt el kell felejteniük, lőniük kell távolról is, ugyanakkor nem elvárható, hogy két hónap alatt megváltoztassam a berögződéseiket. Fontos lesz változtatni ezen, mert ha tudják, hogy nem lősz, nem is fognak kilépni rád.”

ter Stegen visszatéréséről:

“Sokáig sérült volt, boldogok vagyunk Neto teljesítményével, leszámítva az Alavés elleni hibáját. Nem akartuk siettetni Marc visszatérését, ki kellett várnunk az ideális pillanatot, amikor már teljesen készen áll a visszatérésre. Sok munkája volt az első mérkőzésén, rengeteg egy az egy elleni szituációval kellett szembenéznie, megmentette a csapatot, fantasztikusan védett.”

Umtiti felépüléséről:

“Ha egy játékos itt van, számolok vele. Egyelőre csupán az edzések taktikai részén vesz részt a csapattal. Reméljük, hogy különösebb probléma nélkül el tud majd kezden hamarosan a társaival dolgozni is. Ha jó állapotban lesz erőnlétileg és mentálisan, akkor számolni fogok vele, sokat segítene a visszatérése.”

A válogatott szünetről:

“Edzőként azt szeretnéd, ha a válogatott szünet alatt minél többen maradnának a csapatnál, ahol jobban lehetne fókuszálni az edzésre, taktikai felkészítésre, de a naptár nagyon sűrű sajnos. Tudjuk, hogy az utána következő mérkőzés az Atlético Madrid elleni lesz szombaton, miközben a játékosok nagy része csak csütörtökön tér vissza.. Ez azonban minden csapatnál fennálló probléma, remélem mindenki sérülés mentesen visszatér majd.”

Az elmúlt négy bajnokin szerzett két pontról:

“Egy olyan csapatnál, mint amilyen a Barcelona, mindig a bajnokság élén kell lenned, ha nem vagy ott, akkor kritikák fognak érni, amit el is fogadok, de a megszállottságot nem, a szezon még nagyon hosszú, meccsről-meccsre kell haladnunk. Fontos a győzelem, de ez nem garantálja a nyugalmat, hiszen ennél a klubnál mindig történik valami, felkészültnek kell lennünk mindenre.”

Joaquín megjegyzéséről:

“Megértem, hogy számotokra ez egy nagyon érdekes téma, de számomra nem. Ha szeretne még többet beszélni, csak tegye, az ő problémája, én a mérkőzésre fókuszálok, nem pedig egy múltban történt személyes ügyre, mindannyian tudjuk, hogy szeret beszélni.”

A Betis elleni mérkőzésről:

“Bárki ellen játszunk hazai pályán, az egy fontos meccs. A Betis remekül játszik, nehéz mérkőzés lesz, ahol nem követhetünk el olyan hibákat, mint a Kijev ellen. Sokkal egységesebbnek kell lennünk, igyekeztünk ezen dolgozni a két meccs között, felkészültünk.”