Koeman: “A klub döntése volt Suárez eladása”

Első tétmérkőzésére készül a Barcelona új vezetőedzője, Ronald Koeman. Az ellenfél a Villarreal csapata lesz. 

A felkészülésről:

“Való igaz, hogy egy olyan csapattal fogunk találkozni, mely már két mérkőzést lejátszott a bajnokságban, de mi is megfelelően felkészültünk. Jó munkát végeztünk az elmúlt hetekben, a csapat pedig elég erős, hogy nekivágjon a bajnokságnak.”

A játékoskeretről:

“Fontos, hogy azokról a játékosokról érdemes beszélni, akikkel rendelkezel, ne pedig azokról, akik nincsenek veled. Két hetünk van még fejleszteni a csapaton, ugyanakkor azokra a játékosokra kell főként összpontosítanunk, akik itt vannak velünk. Fel kell vennünk a bajnokság ritmusát és felkészülni a startra. Nehéz meccs lesz a Villarreal elleni, emellett egy hét alatt három meccset is fogunk játszani, de felkészültünk rá. Hogy ki érkezik hozzánk a hátralévő időben.. meglátjuk.”

Leo Messiről:

“Normális, ha egy játékos szomorú, ha a barátja elhagyja a klubot, ez része a futballnak. A legfontosabb azonban az, hogy Leo remekül teljesít a meccseken és az edzéseken is. Példaértékű az elkötelezettsége.”

Lautaro és Depay:

“Semmi nincs kizárva. De továbbra is csak azokról a játékosokról fogok beszélni, akik itt vannak. Nem foglalkozok egy-egy lehetséges igazolással. A klub folyamatosan monitorozza a piacot, hogyan lehetne erősíteni a csapatot.”

Luis Suárez távozásáról:

“Úgy tűnhet, hogy én voltam a rossz fiú ebben a “filmben”, ez azonban nincs így. Az első naptól kezdve tisztelettel viseltettem az irányába. Az első naptól kezdve teljes értékűen edzett. Elmondtam neki ugyanakkor azt, hogy nehezen fog sok játéklehetőséghez jutni a szezon során, de ha velünk marad, akkor számolni fogok vele. Ez a klub döntése volt. Már azelőtt tervezték az eladását, mielőtt én megérkeztem, mivel próbálják megfiatalítani a csapatot. A fiatalok lehetőséghez fognak jutni. Luis és én tiszteltük egymást, sok sikert kívánok neki az Atlético Madridnál.”

Riqui Puig helyzetéről:

“A klub döntése az, ki kap első csapatos mezszámot, és ki nem. Nagyon nagy a verseny a középpályán, de csak tőle függ, kiharcolja-e magának a helyet. Holnap be fog kerülni a meccskeretbe, ez nem a mezszámtól függ. A fiatal játékosoknak játékpercek kellenek, ha nem a Barça B-vel, akkor máshol. A döntés azonban a játékosoké. Amennyiben Riqui és Aleñá maradnak, az edzésen kiharcolhatják a lehetőséget.”

A kialakult helyzetről:

“Amennyiben megkérdezik az itt foglalkoztatott edzőket, mindannyian tanúsítani fogják azt, hogy nincs egy nyugodt nap a Barceonánál. Amikor változásokat eszközölsz, mindig lesznek olyan emberek, akik ellened vannak és lesznek olyanok,akik támogatnak majd. Remélhetőleg a szezon során nagyobb nyugalmunk lesz.”

Ansu Fatiról:

“Alapember nekem és a csapatnak is. Óriási tehetség, nagyon kevés olyan játékos van, aki befér a Barcelonába ilyen fiatal korában. Ha ő az első csapathoz tartozik már, az jelent valamit. Remek munkát végzett a válogatottnál is. Hatalmas jövő előtt áll, a játéktudása önmagáért beszél.”

“Nem mondhatom azt, hogy Ansu előnyt élvezne a többiekkel szemben, hiszen rengeteg klasszissal rendelkezünk elől. Három meccs vár ránk a következő egy hétben, mindenki lehetőséghez fog jutni, hiszen a frissességet csak így lehet fenntartani.”

Az előszezoni felkészülésről:

“Fejlődni kell több szempontból is, elvégre más a játékrendszerünk, mint az elmúlt években, idő kell, míg alkalmazkodnak a srácok ehhez. Jóval magasabban letámadjuk már az ellenfelünket, ez pedig egy radikális változás az elmúlt évekhez képest. Fejlődnünk kell, ehhez azonban idő kell. Az utolsó felkészülési mecsen azonban már egy jóval felkészültebb csapat benyomását keltették a srácok. A Villarreal egy nagyon erős csapat, jó játékosokkal a támadósorban, együtt kell felülmúlnunk őket, minél hamarabb megszerezve tőlük a labdát.”

Phil Coutinhóról:

“Minden játékost oda kell tenni, ahol a legjobb teljesítményre képes. Phil képes a tízes helyén, és balszélen is játszani.. a lényeg, hogy közel kell helyezkednie az ellenfél tizenhatosához. Védekezésben ugyancsak lehet rá számítani. Remekül lő, jó kis területen, jól mozog be üres területbe.. remélhetőleg jó szezont fog futni.”

A debütálásról:

“Remekül ismerjük Spanyolországot, itt nagyobb a nyomás, nagyobb az érdeklődés, más a helyzet, mint Hollandiában.. elvégre a világ egyik legnagyobb rivaldafényben lévő csapatról beszélünk.. ezt megtapasztaltam már játékosként. Edzőként azonban megint csak más.”

Személyes vélemény:

“A játékrendszer más lesz, a letámadás szintén.. ,ami a neveket illeti, október 5-én visszatérünk erre. Folyamatosan figyeljük a piacot, de a pénzügyi helyzetre is ügyelnünk kell.”

Az ellentétekről:

“A világ futballja óriási változáson ment át az utóbi években.. a klub körül mindig is sokan formáltak véleményt, mellette és ellene is. Ezt el kell fogadni. Neked a munkádra kell koncentrálnod, néha azonban ez nehéz. Ez a sajtótájékoztató is jó példa rá: nagyon keveset foglalkozunk a következő mérkőzéssel.”

A kapushelyzetről:

“Marc jelenleg sérült, nem tudom mennyi ideig kell még nélkülözünk őt, de az biztos, hogy még néhány hétig igen. Boldog vagyok, ami Netót illeti, egy remek kapusról beszélünk. Mellettük pedig még két fiatalunk is van erre a posztra.”

Egy támadó esetleges szerződtetéséről:

“Rengeteg a választék, ami a támadósort illeti: Ansu Fati, Dembélé.. és még sokan másik. Meglátjuk ki fog játszani. Amennyiben senki nem érkeznek a hátralévő két hétben, úgy el kell azt fogadnunk majd.”