Koeman: “A Barcelona az otthonom”

A Barcelona frissen kinevezett holland vezetőedzője, Ronald Koeman a szerdai napon megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját. A tréner beszélt természetesen Leo Messiről is, továbbá szóba került az idősödő játékosoknak a helyzete is.

“Nagyon büszke vagyok arra, hogy eljött ez a nap, a Barça az otthonom. Ez egy nehéz feladat, egy komoly kihívás. A Barcelonánál mindig a maximumot várták el az edzőtől és a játékosoktól is. Azt hiszem ez a keret eléggé erős ahhoz, hogy győzelmeket és kupákat szerezzen. Egy erős csapatot akarunk összehozni. Változásokra van szükség ahhoz, hogy a klubról kialakított képet visszaállítsuk. A Barcelona még mindig a világ legnagyobb csapata. Ez egy megvalósult álom a számomra. Nincs más hátra, mint keményen dolgozni, csak így állítható vissza a Barça oda, ahová való.”

“Holland vagyok, szeretem tehát, ha mi birtokoljuk a labdát, domináljuk azt, meg kell próbálnunk jól játszani és meccseket nyerni. Rengeteget tanultam korábbi edzőimtől. Azt hiszem megvan a kellő képességem hozzá, hogy a Barcelonát edzhessem és a legmagasabb szintre vezessem. A Barça és Hollandia között mindig is remek volt a kapcsolat. Mit mondok majd a játékosaimnak először? Hogy élvezzék a játékot, élvezet nélkül nincs értelme az egésznek.”

“Nem szeretnék nevekről beszélni, azt kell néznünk, mi a legjobb a klubnak, hogyan lehet a legerősebb keretet összerakni. Minden játékost tisztelnünk kell, ugyanakkor vannak olyan játékosok, akik koruk miatt már nem képesek olyan teljesítményre, mint fénykorukban. Ha lesznek nehéz döntések, megfogjuk őket hozni. Minden nagyon gyorsan történt, már beszéltünk néhány dologról, változtatásról, de nem akarok nevekről beszélni, tisztelem a játékosaimat.”

“Nem tudom, hogy meg kell-e győznöm Messit. Ő a világ legjobbja, a legjobbat pedig az ember szeretné a csapatában tudni. Ami engem illet, én szeretnék vele együtt dolgozni, meccseket képes megnyerni a csapatnak, a teljesítményével sokat hozzátesz a csapathoz, így nyilván boldog lennék, ha velünk maradna. Szerződése van, ettől függetlenül természetesen beszélnünk kell vele. Több játékos esetében ugyanígy kell tennünk, Messi remélhetőleg még évekig a csapattal marad.”

“Nem fogok semmiféle magánbeszélgetést kiteregetni, ezek a játékosokra és rám tartoznak kizárólag. A döntés, amit meghozunk az enyém lesz. Messinek szerződése van, fontos szereplője lenne a csapatomnak.”

“Egy játékosnak a karrierje nem ér véget azonnal, mert betölti a 31-32 vagy 33. életévét. Ez attól függ, mennyire éhes a sikerre, illetve képes-e még mindent megadni a csapatért. Lehetsz 20 évesen is alkalmatlan, ha ezek a tulajdonságok hiányoznak belőled. Azokat a döntéseket kell meghoznunk, amivel a csapat a legjobban jár, amivel meccseket tudunk nyerni. Olyan emberekkel akarok csak együtt dolgozni, akik itt akarnak lenni, ha valaki nem boldog, annak nyitva áll az ajtó. Olyan játékosokat akarok, akik mindent megtesznek a Barçáért.”

“Nem fogok olyan játékosokról beszélni, akik nem tagjaik a keretnek, először házon belül szeretnék körülnézni. Van de Beek? Remek játékos, ismerem nagyon jól.”

“A legtöbb, amit tehetek, hogy a lehető legnagyobb energiával munkának állok, csak a jó eredmények elfogadhatóak. Tisztában vagyok vele, hogy választások lesznek, de ezzel én semmit nem tudok kezdeni. Új elnök fog érkezni, nekem azonban a saját feladatomra kell koncentrálnom. Dolgoznom kell és meccseket kell nyernem, ami talán gondolkodóba ejti a következő elnököt és számolni fog velem.”

“Suárez? Nem beszélek egyetlen játékosról sem, kivétel ez alól Messi esete. Először mindenkivel beszélnem kell, utána hozok döntést, legyen az pozitív vagy negatív. Tiszteletlen lenne róluk beszélni anélkül, hogy szemtől szemben le nem ültünk egymással.”

“Egy olyan fiatal játékosnak, mint amilyen Frenkie, mindig bonyolult a Barcelonába igazolás. Sokat játszott az első idényében. Egyszer már elmondtam, nem abban a pozícióban játszik, mint velem a válogatottban. Az első tennivaló az, hogy olyan helyre rakom, ami neki kényelmes, ez nem csak de Jongra igaz, hanem a keret többi tagjára is.”

“Coutinho? Ő jelenleg is a Barça játékosa, ha döntést kell hoznunk az esetében, meg fogjuk hozni. Kellő idő áll a rendelkezésemre, hogy a fiatalabb játékosokkal megismerkedjem. Itt az idő arra, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk, a hollandoknak nincs kétségük a fiatalokat illetően, megkapják a lehetőséget, ha megérdemlik. Ugyanakkor a csapaton belüli egyensúlyt fenn is kell tartani, így nem játszhatnak csak a fiatalok.”

“Ez nem egy forradalom, de döntéseket kell hoznunk, olyanokat, amelyek a klub javát szolgálják. Először azonban a játékosokkal kell leülnöm beszélni. Nyilvánvaló, hogy a Bayern München ellen nem azt a Barçát láttuk, amit látni akarunk a jövőben, merőben változtatnunk kell a dolgokon.”