Elértek a szakadék aljára?

A Barcelona péntek este egy történelmi, 8-2-es pofonba szaladt bele a Bayern München elleni BL-negyeddöntőben. A mérkőzés után természetesen többen is nyilatkoztak, köztük Gerard Piqué, Quique Setién vezetőedző és a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu is.

Nem kell rajta sokat gondolkodni, hogy azt érezzük, ez a vereség jelenti a Bartomeu féle vezetés “munkájának” kicsúcsosodását, szinte minden megmutatkozott, amit ez az elnökség elrontott az utóbbi öt évben. Kezdve azzal, hogy igazából soha nem tudtak egy karakteres, klasszis trénert hozni, folytatva azzal, hogy a kerettervezésük úgy, ahogy van csődöt mondott, elvégre a kiöregedő, már pályájuk csúcsán jelentősen túllévő játékosok még mindig állandó kezdőtagsággal rendelkeznek, mi több, legtöbbjük több éves szerződést is kapott. Amennyiben pedig ez még nem lenne elég, úgy szomorúan konstatálhatjuk, mennyi fiatal játékos is kapott úgy érdemben lehetőséget, köszönhetően annak is, hogy nem tudták elengedni a korábbi sikergyárosokat, akkor, amikor még el lehetett volna őket normálisan. Röviden tömören, a klubvezetés nem tudott a generációváltásból szinte semmit levezényelni, ennek a következményeit pedig még jó ideig köhögni fogja a klub.

Ami az elnök, Josep Maria Bartomeu személyét illeti, természetesen nem tervezi a lemondását, hanem a hírek szerint követi a jól bevált trendet, azaz eltávolítja a vezetőedzőt, Quique Setiént és két vezetőségi tagot is, név szerint Éric Abidalt, valamint Óscar Graut. Ők fogják várhatóan elvinni tehát ezt a pénteki szégyent.

“Nagyon nehéz este áll mögöttünk, bocsánatot kell kérnem a szurkolóktól, és mindenki mástól. Nem az a klub voltunk a pályán, akik egyébként vagyunk, akit képviselünk. Nagyon sajnálom.”

“Gratulálok a Bayernnek, remek mérkőzést játszottak, megérdemelten vannak ott az elődöntőben. Nem tudtunk felérni sem magunk, sem az ő szintjükre. A mai nap egy katasztrófális nap volt, mostantól pedig súly döntéseket kell meghoznunk. Néhány ezek közül már korábban el lett döntve, néhányról pedig hamarosan fogunk tárgyalni. A mai nap nem erről fog szólni. Mindenekelőtt elnézést kell kérnem a szurkolóktól és a szponzoroktól.”

“Nem fogok beszélni azokról a döntésekről, melyeket hozni foghunk, a mai nap arról szól, hogy elgondolkodjunk ezen a vereségen, holnaptól kezdve pedig talpra kell állnunk, döntéseket kell hoznunk.”

Arról már javában cikkezik és találgat a sajtó, hogy ki léphet Quique Setién örökébe, ki kaphatja meg azt a korántsem hálás feladatot, hogy ezt a csapatot irányítsa és nevét adja a bukáshoz. Leginkább két név van a kalapban, ami inkább csak egy – egyelőre. Xavi Hernándezről ezúttal is írnak, de a fiatal tréner kijelentette, hogy nem kíván még most visszatérni Katalóniába. Rajta kívül még a Tottenham korábbi edzőjéről, az argentin Mauricio Pochettinóról olvasni, aki azért lehet érdekes és egyben vicces is, mert elkötelezett Espanyol-hívő, emellett a sajtóban több érdekes kijelentése is volt egy esetleges barcelonai munkával kapcsolatban.

A játékosokra rátérve, egyedül Gerard Piqué volt az, aki beszélt a mérkőzés után, melyben belengette esetleges távozását.

“Szörnyű mérkőzés volt, azt hiszem a szégyen az a szó, mely legjobban leírja a találkozót. Mindez már nem elsőre, másodjára, vagy harmadjára történik meg velünk. Nagyon nehéz ez, nagyon nehéz és csak reménykedhetek, hogy valami változni fog. Nem mutogatok senkire, a klubnak alapjaiban kell megváltoznia, hiszen ezek a vereségek nem egyszeriek, hanem már a sokadik alkalom.”

“Senki sem érinthetetlen, én leszek az első, aki, ha megfelelő helyettes érkezik, bejelentem távozásomat, mivel szerintem elértünk a szakadék mélyére. Magunkba kell néznünk és azt a döntést kell meghozni, ami a legjobb a klub számára, ez a legfontosabb.”

“Nem vagyunk versenyképes csapat, ami a Bajnokok Ligáját illeti, nem csak idén, hanem már évek óta igaz ez, függetlenül attól, ki az edzőnk vagy milyen játékosok szerepelnek a csapatban. A bajnokság is elveszett az idén. Egy Barcelona szintű csapatnak mindig a csúcsúon kell lennie. Nincs helye mellébeszélésnek, köntörfalazásnak, a mai vereség a rideg valóság. Elfogadhatatlan ez a helyzet egy olyan klubtól, mint amilyen az FC Barcelona.”

Természetesen a vereséget a klub korábbi sikerelnöke, Joan Laporta, és az elnöki székre kandidáló, Victor Font sem hagyhatta szó nélkül.

“Ez után a rendkívül fájó vereség után Bartomeu nyilatkozata ismét bizonyítja gyávaságokat és korlátoltságukat. A vezetőség hozzá nem értése alkalmatlanná teszi őket olyan döntések meghozatalára, mely meghatározóak lennének a Barça jövőjével kapcsolatban.” – mondta Laporta.

“Túl sok ilyen keserű év és szégyen van mögöttünk, de a mai vereségre csak annyit lehet mondani: megsemmisülés. Ne húzzuk tovább ezt a szenvedést, ne vesztegessünk el több időt, Bartomeu mondjon le minél hamarabb, legyenek meg a választások és építsük újra ezt a klubot, hozzuk vissza a reményt a Barcelonához.” – írta Font.