A vezetőség lépett, egyoldalúan vághatják meg a fizetéseket

A klub csütörtök esti közleményében csak annyit közölt: mindent el fognak követni, hogy csökkentsék a gazdasági kárt. A vezető katalán és spanyol sajtóorgánumok ma már arról írnak, hogy a Barcelona vezetősége bejelentette a spanyol munkaügyi hatóságnál az ERTE-t, melynek magyar megfelelője az ideiglenes foglalkoztatási szabályozás.

Mit nyújt az ERTE?

Lehetőséget ad Spanyolországban a cégeknek, hogy a vészhelyzetekben, mint például most, ideiglenesen teljesen vagy részben korlátozza a bérek kifizetését a munkavállalói felé. Mindehhez pedig nem szükségeltetik megállapodás.

Mit tehetnek ezzel szemben a játékosok?

Amennyiben a munkáltató így cselekszik, a munkavállalók munkanélküli segélyt igényelhetnek, mely 180 napig a fizetésük 70 százalékát biztosítja, ez azonban havonta 1.400 euróban van maximalizálva. Tehát a szabályt nem kifejezetten a játékosok bérére tervezték, hanem az átlagemberek fizetéséhez igazították.

Megállapodás még lehet, hiszen Bartomeu kiemelte, hogy előnyben részesíti a közös nevezőre jutást. Amennyiben nem tudnak dűlőre jutni a felek, egyoldalúan a vezetőség fogja megvágni a fizetéseket.