A Barcelona legjobb igazolásai az elmúlt tíz évből

Érdekes és színes volt a Barcelona igazolásainak palettája az elmúlt tíz évben, melyek között voltak egészen zseniálisak, vagy csak simán jók is. A legrosszabb tíz igazolás után következzen az általam legjobbnak vélt tíz igazolás az elmúlt évtizedből.

1. Marc-André ter Stegen – 12 millió euró

Bizonyára sokan csodálkoznak rajta, hogy a lista élén nem Luis Suárez végzett, de azt gondolom, hogy a Barcelonánál a kapusposzt Zubizarreta óta komoly problémákat jelentett. Victor Valdés botrányos hibákat hozott, szerencséjére volt előtte egy klasszis védelem, Pinto ugyancsak bohózat volt sokszor. A 2014-ben szerződtetett német ter Stegen azonban 1-2 kezdeti hibát leszámítva (mely a fiatalságára is fogható volt) klasszissá érett, és kijelenthető, hogy a klub talán legjobb három kapusa között már most ott is van. Vegyük még hozzá az alacsony 12 millió eurós vételárát, az elmúlt tíz év legjobb döntése volt.

2. Luis Suárez – 81 millió euró

A Barcelona elmúlt tíz évének legtermékenyebb csatára az uruguayi, akit a Liverpooltól szereztek meg 2014 nyarán, 81 millió euró ellenében. Balhés időszakot élt meg ekkoriban Luis, eltiltották a futballtól több hónapra, miután megharapta a világbajnokságon Giorgio Chiellinit. Minden szezonjában elképesztő mennyiségben termeli a gólokat, fantasztikus párost alkot jó barátjával, Messivel. Az egyik ritka példa a drága szerzemények közül, aki bevált.

3. Neymar – 88 millió euró

Óriási harc folyt a brazil szélső megszerzéséért 2013 nyarán a Real Madriddal, végül a katalánok mellett döntött Neymar. Az első szezonja picit döcögős volt, több sérüléssel, az azt követő három azonban remekre sikeredett, összesen 105 gólt és 77 gólpasszt köszönhetett neki a Barcelona. A 2014/15-ös BL-kiírásban társgólkirály lett. Nem lehet kérdéses a helye a dobogón.

4. Jordi Alba – 14 millió euró

Mai szemmel nézve bagóért szerezte meg Jordit a Barcelona még 2012 nyarán, ahol egy remek EB-t futott, melyet meg is nyert a spanyolokkal. Azóta – egy-egy rövid időszakot leszámítva – kirobbanthatatlan a kezdőpozícióból, fontos szereplője a csapat játékának, rengeteg gólpasszt osztott ki az eddigi évei alatt, és gólokkal sem marad adós. Felejthetetlen például a Milan elleni BL-nyolcaddöntős találata a mérkőzés végéről.

5. Javier Mascherano – 20 millió euró

Az elnyűhetetlen harcosért 20 millió eurót szurkolt le a Barcelona a Liverpoolnak, még 2010 nyarán. Pep Guardiola egyik nagy alakítása volt az, hogy őt középhátvéddé nevelte, mindez egyben ki is emeli Masch sokoldalúságát és intelligenciáját. Szűk nyolc esztendőn át volt a csapat játékosa, a végén már csapatkapitánnyá is “kinevezték”.

6. David Villa – 40 millió euró

Egyik nagy gyerekkori kedvencem volt, különösen a spanyol válogatottban mutatott játéka fogott meg. Éppen ezért óriási örömmel fogadtam, amikor 2010 nyarán végre leigazolták a Valenciától. Bár több kritika is illette a játékát, mondván nem úgy termelte a gólokat, mint a Valenciánál és a válogatottnál, remek párost alkotott Leo Messivel, illetve természetesen a spanyol válogatottnál már összeszokott honfitársaival is, gondolok főként Xavira és Iniestára. A BL-győzelemből tevékenyen kivette a részét, sajnos egy lábtörés korai véget vetett barcelonai pályafutásának. Ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlen a helye nálam ezen a listán.

7. Cesc Fábregas – 34 millió euró

“A tékozló fiú hazatért” – mondhattuk 2012-ben, amikor a Barcelona hazahozta saját nevelésű játékosát. Nagyon fiatalon került az Arsenalhoz, Arséne Wenger azonban nagyon korán bizalmat szavazott neki, amit meg is hálált Cesc. Az ott töltött évei alatt a Premier League egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát. A Barcelonánál pedig ugyancsak remek teljesítmény nyújtott. Pechére a posztján a világ két legjobbjával kellett megbirkóznia a játékpercekért, de középső támadóként is hasznos tudott lenni. Összesen 42 gólt és 51 gólpasszt produkált az itt eltöltött három éve alatt.

8. Ivan Rakitić – 18 millió euró

Gyakorlatilag Fábregas-t váltotta 2014 nyarán. Friss EL-győztesként érkezett, a Sevilla csapatkapitányaként. Első szezonjában remekül játszott, az egyik legfontosabb tagja lett a csapatnak. A szerepe azonban ahogyan teltek az évek, úgy vált egyre kevésbé látványossá, fásult lett, kevésbé volt hatékony védekezésben és támadásban egyaránt, ez pedig az idei szezon elején ért a csúcsra, ahol folyamatosan padoztatta őt Ernesto Valverde. Minden bizonnyal a nyáron távozni fog. Érdemei ettől függetlenül elvitathatatlanok, talán egy picit kevesebb ideig kellett volna húzni ezt a “házasságot”, mindkét fél érdekében.

9. Samuel Umtiti – 25 millió euró

Ő már abban az érában érkezett, amikor elszállóban voltak a transzferdíjak. Éppen ezért is kerülhetett fel a listára, hiszen rendkívül kevés pénzért szerződtetett a klub egy kitűnő védőt, aki első szezonjában helyet is szorított magának a kezdőben. A győztesen megvívott 2018-as világbajnokság után, amelyen egyébként ugyancsak jó teljesítményt nyújtott, azonban visszaesett a teljesítménye, ma pedig már arról hallani, hogy a klub szívesen megválna tőle. Sok fog múlni azon, mennyire lesz sérülékeny, mert számomra nincs kérdés abban, hogy egy koncentrált és egészséges Umtitinek helye van a Barcelona kezdőcsapatában.

10. Jean-Clair Todibo – 1 millió euró

Bizonyára sokan csodálkoznak azon, miért is szavaztam egy olyan fiatal játékosra, aki pont egy naptári évet töltött a csapatnál – egyelőre. A válasz egyszerű, persze vitatható: ennyire kevés pénzért, egy ilyen potenciállal rendelkező középhátvédet vásárolni 2019-ben zseniális húzás volt. Minden mozdulatán látszik az, hogy odafigyeléssel és jó menedzseléssel a világ egyik legjobb védője válhat belőle. Egyszerre elegáns és határozott, kellően gyors, fejjel ügyes. Nagyon remélem, hogy a nyáron kap lehetőséget a bizonyításra, mert kétségem nincs afelől, hogy ha lehetőséget kap, élni is fog vele, elvégre megtette már ezt korábban is.