A Barcelona elszalasztott igazolásai az elmúlt tíz évből

Egyik olvasónk kért meg minket arra, válogassunk össze néhány nevet, akiket megszerezhetett volna a Barcelona, de végül mégsem sikerült nyélbe ütni a transzfert. Ezekből a nevekből válogatottunk össze tízet az elmúlt évtizedből. 

1. Kylian Mbappé

Nem kell túl sokat gondolkodni, hogy a statisztikákat és a potenciált böngészve rájöjjünk, a Barcelona elmúlt tíz évének legnagyobb baklövése volt az, hogy nem Kylian Mbappét szerződtette a Monacótól még 2017 nyarán, hanem azt az Ousmane Dembélét a Dortmundtól, aki gyakorlatilag azóta többet sérült, mint egészséges, illetve Didier Deschamps is kipöckölte a válogatottból. Mindeközben Mbappé majdnem megszerezte tavaly első Aranycipőjét, két évvel ezelőtt pedig behúzta a válogatottal a világbajnoki aranyat is, ahol egyébként kulcsszereplő volt. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de ez mindenképpen fájó seb marad sokunk szívében.

2. Thiago Silva

A brazil klasszist évekig környékezte a Barcelona, először még akkor, amikor a Milan játékosa volt. Ez egy soha be nem teljesülő házasság, pedig a Barcelonának akkoriban borzalmasan szüksége lett volna egy olyan szintű védőklasszisra, mint amilyen Silva volt. Hogy végül mi vezetett ide, esetleg a játékos túl magas követelései, vagy pusztán a Barcelona volt garasoskodó – mint egyébként oly sokszor egy védő igazolása esetén – azt nem tudni.

3. Mats Hummels

A németek világbajnok középhátvédjét nagyon sokszor összeboronálták a Barcelonával 2013 és 2015 között, leginkább a megnyert világbajnokság után erősödtek fel vele kapcsolatosan a hírek. Nem túlzás kijelenteni, Hummels sokat jelentett volna a Puyol után hagyott űr betöltésében.

4. Sergio Agüero

Ahhoz, hogy Agüero és a Barcelona nevét egymás mellett olvashassuk, vissza kell mennünk az időben 2014-ig, ahol középcsatárt akartak a katalánok igazolni. Gyakorlatilag két név volt a kalapban, az egyik Agüero volt, a másik pedig a mára legendává váló Luis Suárez. Szerencsére Suárez igazolta klasszisát Katalóniában, azonban afelől sincs kétségem, hogy Kunnal se járt volt rosszul a csapat, hiszen már bizonyított korábban Spanyolországban is, feküdt neki a latinos foci.

5. Marco Verratti

Vele kapcsolatban mindig is az merült fel bennem, miért nem a Pescarától szerződtették le, pedig már akkor is látszott a fiatal olaszon, hogy nagyon sokra hivatott. A katalánok érdeklődését végül a PSG-ben mutatott játéka keltette fel, remekül irányította/irányítja a párizsi csapat középpályáját, a Barcelonának pedig szüksége volt egy Xavi karakteréhez hasonló játékosra. Hetekig ment a harc a játékosért, aki végül maradni kényszerült Párizsban, ezzel pedig el is dőlt, hogy soha nem lesz a Barça játékosa.

6. Marco Reus

Hummels után egy másik dortmundi, akit éveken át összeboronáltak a Barcelonával. Jómagam szentül hiszem, hogyha nem jön közbe a súlyos sérülése a 2012-es EB-t megelőzően, akkor a Barcelona megszerezte volna. Sajnos ezt a sérülést több hasonlóan súlyos követett, így soha nem is lett már belőle olyan komoly opció, mint volt akkor, azon a nyáron. Sokkal többre is vihette volna, bár nem rossz egy dortmundi legendaként sem pályára lépni egy olyan csodás helyszínen, mint a Signal Iduna Park.

7. Paul Pogba

A francia világbajnok még 2014 nyarán volt óriási slágertéma a Barcelona háza táján, sőt mi több, Josep Maria Bartomeu, aki ekkor az elnöki székért harcolt, egyenesen megígérte, hogy amennyiben megválasztják elnöknek, megszerzi az akkor még Juventus-ban szárnyaló játékost. Az egészből végül semmi nem lett, Pogba hazatért a Unitedhez, ahol azóta is “boldogan” éli mindennapjait. Nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, többet nem fog a neve szóba kerülni a Barcelonánál, bár Arturo Vidal esetében sem gondoltam volna, aztán most közönségkedvenc a chilei…

8. Matthijs De Ligt

Egy másik Raiola által pártfogolt játékos. Az Ajax korábbi csapatkapitánya tavaly nyáron nagyon közel volt ahhoz, hogy Barcelonába szerződjön, Matthijs végül mégis a Juventus mellett tette le a voksát. Hogy mi vezetett ehhez a döntéshez, arról csak találgathatunk, én mindenesetre remélem, hogy látjuk még gránátvörös-kékben. El kéne egy olyan vezéregyéniség a védelem közepén, mint amilyen ő. A szerződésében mindenesetre azért belecsempésztek 2021-től egy 150 millió eurós kivásárlási árat.

9. Marquinhos

A Barcelona szemmel láthatóan bukott a PSG játékosaira, így volt ez Thiago Silva honfitársa, Marquinhos esetében is. A klubbal már a római időszakában szóba hozták a fiatal brazilt, de mint mindig, ebben az esetben is inkább áldoztak nagy pénzeket támadókra, semmint a hátsó alakzat megerősítésére. Pedig a PSG érte kifizetett 31 millió euróját a katalánok is le tudták volna tenni a Roma asztalára Jeremy Mathieu és Thomas Vermaelen árából, ezeket a tévedéseket nem fogja nekünk soha senki megmagyarázni, hogyan születtek ezek… Később a PSG-nél is érdeklődtek a brazil megvásárlásáról, az esélyeket mindannyian tudtuk szerintem akkor is…

10. Marco Asensio

A legviccesebb történtet a végére hagytam. Ismét 2014-ig repülünk vissza az időben, a Barcelona leigazolta 4 millió euróért Douglas-t, mivel kellett valaki Dani Alvés mögé… Mint utólag kiderült, a Mallorca pontosan ugyanezt az összeget kérte volna rendkívül tehetséges játékosáért, Marco Asensióért, akit akkor Spanyolország egyik legígéretesebb játékosaként tartottak számon. A Barcelona bónuszokkal próbált operálni, a Real Madrid mindeközben nevetve fizette ki ezt az összeget érte.